17.10.2017

Sisältö

  • Pelastusharjoitus uudistui
  • Laitesukelluksen jatkokurssi -kirjan painos lopussa
  • Tilannekatsaus e-oppimiseen
  • Tule tekemään uutta!
  • Merkinannoista sopiminen
  • NAUI-yhteistyö päättyy
  • Sukeltajaliitolle tekniikkasukelluskursseja?

PELASTUSHARJOITUS UUDISTUI

Pelastusharjoitus sisältyy lähes kaikkien CMAS-sukelluskurssien kurssiohjelmaan. Nyt harjoituksen sisältöä on päivitetty. Suurin yksittäinen muutos on se, että hapetusta ei enää vaadita tehtäväksi koko kuljetuksen ajan: puhalluksia tehdään uuden ohjeen mukaan kaksi, minkä jälkeen keskitytään siihen, että uhri saadaan mahdollisimman nopeasti veneeseen tai rannalle. Vastaava muutos on tehty lähiaikoina myös useiden muiden sukellusliittojen ja koulutusjärjestöjen pelastusohjeisiin.

Lue päivitetyn pelastusharjoituksen kuvaus täältä.


LAITESUKELLUKSEN JATKOKURSSI -KIRJAN PAINOS LOPUSSA

Laitesukelluksen jatkokurssi -kirjan painos on lopussa. Uutta painosta ei oteta. Resurssit keskitetään sisällöltään ajan tasalle päivitetyn CMAS Two Star Diver -kurssin e-oppimismoduulin valmiiksi saattamiseen.

Sellaisilla CMAS Two Star Diver -kursseilla, jotka alkavat ennen e-oppimismoduulin käyttöön tuloa, kouluttajan kannattaa jakaa kurssin luentodiat ja mielellään niiden luentomuistiinpanot (notes) -versio oppilaille luentomonisteiksi.

E-oppimismoduulin valmistuttua kaikki ilman kirjaa jääneet oppilaat tulevat saamaan sinne ilmaisen käyttäjätunnuksen, joten he voivat tutustua materiaaliin vaikka CMAS Two Star Diver -kortituksen jälkeenkin.

CMAS Two Star Diver -kurssin e-oppimismoduulin valmistumisesta tiedotetaan erikseen.


TILANNEKATSAUS E-OPPIMISEEN

E-oppimisen käyttöönotto Sukeltajaliiton kursseilla käynnistyi kevättalvella CMAS One Star Diver -kurssin piloteilla. Niistä on saatu arvokasta palautetta, ja materiaalia kehitetään eteenpäin sen perusteella. Pilotteihin on edelleen mahdollista päästä mukaan, jos suunnittelet CMAS One Star Diver -kurssin järjestämistä ja haluat kokeilla e-oppimismateriaalin kehitysversiota, ota yhteyttä Liiton toimistoon office@sukeltaja.fi.

Mitä on työn alla parhaillaan? Lue lisää.


TULE TEKEMÄÄN UUTTA!

Sukeltajaliiton koulutusmateriaalit tuotetaan pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Osassa on pohjalla muiden CMAS-liittojen materiaaleja, joita suomennetaan, muokataan ja sovelletaan Suomen olosuhteisiin sopiviksi. Eri kurssien materiaalintuotantoryhmiin kaivataan juuri nyt lisää tekijöitä: tekstin kirjoittajia, valokuvaajia, videokuvaajia, piirtäjiä, animaatioiden tekijöitä jne.

Ilmoittaudu mukaan tällä lomakkeella.


MERKINANNOISTA SOPIMINEN

Miksi Laitesukelluksen turvaohjeessa (2017) osalla käsimerkeistä on enemmän kuin yksi merkitys? Miksi sanotaan, että merkityksestä on sovittava ennen sukellusta? Miksi merkkipoijun väristä on sovittava erikseen?

Sukeltajaliitto käyttää CMAS:n käsimerkkejä, ja lisäksi käyttöön on otettu joitain kansainvälisesti yleisesti käytössä olevia merkkejä, jotka puuttuvat CMAS:n merkeistä. Samoin merkkipoijua koskevat ohjeet tulevat CMAS:lta. Köysimerkit puolestaan ovat suomalaisten viranomaisten käyttämiä, ja poikkeavat kansainvälisistä.

Yhä suurempi osa suomalaisista sukeltajista on kuitenkin suorittanut myös muita kuin CMAS-kursseja. Muilla koulutusjärjestöillä on jonkin verran eroja merkinantoja koskevissa ohjeissaan. Samalla merkillä saattaa olla hieman toinen merkitys. Siksi merkinantojen kertaaminen ennen sukellusta on aina tärkeää, etenkin jos sukelletaan muualla koulutuksen saaneiden kanssa tai ollaan itse sukellusmatkalla oudossa ympäristössä.


NAUI-YHTEISTYÖ PÄÄTTYY

Koska seurojen mielenkiinto NAUI-koulutusjärjestelmää kohtaan on hiipunut, Sukeltajaliiton hallitus on päättänyt, että Sukeltajaliitto ei enää tarjoa NAUI-palveluita vuoden 2018 alusta alkaen. Vuoden 2017 loppuun saakka Liitto palvelee NAUI-asioissa normaalisti mm. NAUI-tuotteiden myynnin ja NAUI-kortitusten osalta.

Mitkä ovat muutoksen taustat ja miten se vaikuttaa NAUI-kortin suorittaneisiin? Lue lisää.


Sukeltajaliitolle tekniikkasukelluskursseja?

Haluaisitko tulla kehittämään Sukeltajaliiton CMAS tekniikkasukelluskursseja sukellusseurojen käyttöön? Liitolla on käytössään suomennokset Advanced Nitrox- ja Trimix-kirjoista. Näitä tekstejä on vielä kuitenkin muokattava suomalaisiin olosuhteisiin sopiviksi. Jos kenties voisit auttaa tässä, ota yhteyttä: Laitesukellusvaliokunta, Timo Karttunen, tikarttu@pp.inet.fi, 040-5560395.


Peruuta lähetys

Tämän uutiskirjeen toteutus: OnlineMailer

Unsubscribe

This newsletter was made with: OnlineMailer