20.12.2017

Tässä kirjeessä:

  • Uusi sukeltajavakuutus DANin kautta
  • Vesisankarit on nyt kaikille
  • Sukeltajaliiton toimintasääntö ja kurinpitosääntö
  • Koulutetut vammaissukeltajat seuroihin

Uusi sukeltajavakuutus DANin kautta

Sukeltajaliitto ja DAN (Divers Alert Network) käynnistävät vakuutusyhteistyön vuoden 2018 alusta lähtien. Vuoden 2018 sukeltajavakuutus tulee DANin kautta, ja se korvaa aiemmin OP Pohjolan tarjoaman sukeltajavakuutuksen. Vakuutuksen toimittava VING Insurance Brokers Ltd on yksi DANin tytäryhtiöistä.

Vakuutus kattaa sukeltajantaudin painekammiohoidon ja se sisältää kilpailulisenssin. Pelkästään sukelluksen kilpalajeihin on saatavilla edullisempi lisenssi, joka ei sisällä painekammiohoitoa. DANin tunnettuus ja asiantuntijuus tuovat sukeltajille lisäarvoa. 

Uusi vakuutuskausi on myynnissä sukeltaja.fi-sivuilla.


Vesisankarit on nyt kaikille

Vesisankarit-kiertue jatkaa kulkuaan ensi vuonna, mutta osin uudella konseptilla. Koululaistapahtumien sijaan järjestetään useita kaikille ja kaikenikäisille avoimia uimahallitapahtumia – vauvasta vaariin. Tapahtuman organisoi ja halliajan tarjoaa pääsääntöisesti kaupungin/kunnan liikuntatoimi, ja eri vesilajiseurat järjestävät rasteja, joilla voi kokeilla ja opetella vesitaitoja. 

Toivomme, että jokaiselle paikkakunnalle löytyy aktiivinen sukeltajaporukka pitämään toiminnallista sukellusrastia. Meillähän on niistä hyvä kokemusta esim. omien hallirallien kautta! Se voi olla esim. snorkkeli- tai laitesukellusta, uppopalloa, sukellusleikkejä tai sukellusratoja. Tämä on loistava tapa markkinoida seuran toimintaa ja tuoda se myös kaupungin/kunnan suuntaan näkyväksi! Lisäksi tapahtumat ja niiden tekijät saavat näkyvyyttä Vesisankareiden ja yhteistyötahojen tiedotuskanavilla ja paikallisessa mediassa.

Ohjeita ja vinkkejä rastin toteuttamiseen saatte tarvittaessa nuorisopäälliköltä. Lue tarkemmin täältä. 

Tehdään Suomeen satoja uusia Vesisankareita!

Heli Halava
Nuorisopäällikkö
heli.halava@sukeltaja.fi


Sukeltajaliiton toimintasääntö ja kurinpitosääntö

Sukeltajaliiton syyskokous hyväksyi lokakuussa uuden toimintasäännön ja siihen liittyvät kurinpitosäännöt. Säännöt löytyvät sukeltaja.fi Materiaalipankista yhdessä eettisten ohjeiden ja muun ohjeistuksen kanssa. Tutustukaa sääntöihin huolellisesti ja tehkää ne tiettäväksi kaikille toiminnassanne mukana oleville. Erityisesti pyydämme huomioimaan, että seura on velvollinen ilmoittamaan Liitolle kaikki jäsenensä ja maksamaan heistä Liiton jäsenmaksun kuten toimintasääntö edellyttää. 


Koulutetut vammaissukeltajat seuroihin

Sea Safety on aloittanut Helsingissä IAHD-vammaissukelluskoulutuksen. Sukellusareenalla on koulutettu jo ensimmäisiä vammaissukeltajia. Osana yhdenvertaisuustyötä Sukeltajaliitto pitää tärkeänä etsiä keinoja, joilla erilaiset harrastajat pääsisivät matalalla kynnyksellä mukaan sukellustoimintaan.

Mitä on jo tehty?

Liiton seuroissa on vuosien mittaan koulutettu eri vammaryhmiin kuuluvia sukeltajia normaaleilla kursseilla huomioiden koulutettavan erityistarpeet. Jo pelkkä sukelluskokeilu voi antaa unohtumattoman elämyksen, ja niitä on järjestetty mm. näkövammaisille. Näistä kannustavista esimerkeistä on säännöllisesti kirjoitettu myös Sukeltaja-lehdessä.

Mitä toivomme teiltä?

  1. Onko seurallanne halua ja kykyä ottaa vastaan vammaissukelluskoulutuksen käynyt henkilö ja tarjota hänelle mahdollisuus jatkaa harrastusta normaalin seuratoiminnan puitteissa? Kertokaa asiasta niin voimme antaa vammaisjärjestöille seurojen yhteystietoja eteenpäin.

  2. Onko seurassanne sellaisia kouluttajia/ohjaajia/muita jäseniä, joita kiinnostaisi suorittaa Sea Safetyn sukellusavustajakurssi? Kurssilla opetetaan, miten erilaisia vammaissukeltajia avustetaan sukelluksella. Liitto voi tilata kurssin ryhmälle, jos löytyy vähintään neljä osallistujaa. 

Koulutukseen voi hakea tukea

Vammaisliikuntaa ja -urheilua tuetaan eri tavoin. VAU (Suomen Vammaisurheilu- ja liikunta ry) jakaa apurahoja sellaiseen koulutukseen, joka tähtää vammaisliikunnan ja -urheilun edistämiseen. Tämä tuki sopii hyvin käytettäväksi avustajien, ohjaajien ja kouluttajien osaamisen lisäämiseen, kun he toimivat erityisryhmiin kuuluvien kanssa. Näitä AHOS-apurahoja haetaan kaksi kertaa vuodessa. Jokainen osallistuja voi hakea avustuksen sukellusavustajakurssin kuluihin itse VAUlta. Avustus kattaa 80 % kustannuksista.

Harrastaja itse voi hakea tukea harrastuksen aloittamiseen startti-stipendiä, vaikkapa omien perusvälineiden hankkimiseen. Stipendin hakijana voi olla myös seura. https://www.vammaisurheilu.fi/palvelut/jasenpalvelut/apurahat-ja-tuet

Mitä hyötyä tästä on seuralle?

Osaaminen seuroissa vahvistuu. Yhä useampi löytää mukaan seuratoimintaan. Seura profiloituu avoimeksi ja yhdenvertaiseksi yhteisöksi, jonne kaikki ovat tervetulleita. Seura saa näkyvyyttä vammaisyhteisössä.

Miten toimin?

Keskustelkaa asiasta seurassanne ja kertokaa, mitä mieltä olette. Löytyykö seurasta halukkuutta kouluttautua? Onko teillä jo omaa kokemusta ja esimerkkejä vammaissukelluksesta? Kertokaa niistä meille, niin jaamme hyviä malleja ja käytäntöjä muillekin seuroille.

Jos seura haluaa ryhtyä laajemmin kehittämään erityisryhmien harrastustoimintaa ja esimerkiksi itse kouluttamaan enemmän, on siihen mahdollista hakea erilaisia avustuksia esim. suoraan Opetus- ja kulttuuriministeriön kautta. Jos asia kiinnostaa, voimme yhdessä katsoa, miten toiminnassa voi päästä liikkeelle.

Lisätiedot ja yhteydenotot: toiminnanjohtaja sari.nuotio@sukeltaja.fi, p. 040 525 6336.

Peruuta lähetys

Tämän uutiskirjeen toteutus: OnlineMailer

Unsubscribe

This newsletter was made with: OnlineMailer