Kouluttaja-posti 3/2020 11.3.2020

Tässä kirjeessä

 • Sukelluskokeilut ja -kurssit koronavirusepidemian aikana
 • Suomessa sukeltaminen kiinnosti GoExpo-messuilla
 • Yhdistelmäpaketeista
 • Edullisemmin M1-kurssille
 • Kuva CMAS-korttiin
 • Dyykissä käytössä olevat kurssimateriaalit
 • DAN-ensiapukouluttajaksi?
 • Liity Sukeltajaliiton CMAS-kouluttajien Facebook-ryhmään

Sukelluskokeilut ja -kurssit koronavirusepidemian aikana

Sukeltajaliitto, Liiton jäsenseurat ja yhteisöjäsenet suhtautuvat vakavasti ja vastuullisesti liikkeellä olevaan koronavirukseen. Toiminta voi jatkua sukellusseuroissa toistaiseksi normaalisti. Sukelluskokeiluja ja kursseja voi järjestää kuten ennenkin, mutta seuratkaa tilannetta ja siihen liittyviä viranomaisten ohjeistuksia. Tehkää tarvittaessa muutoksia toimintaan, jos siihen on aihetta.

Sukeltajaliitto on julkaissut asiasta verkkosivuillaan tiedotteen, jossa mm. annetaan ohjeita ja suosituksia kurssikäytössä olevien sukellusvarusteiden puhdistukseen ja desinfiointiin. Kouluttajien ja ohjaajien on hyvä tutustua ohjeisiin ja tiedottaa aktiivisesti oppilaita ja muitakin seurojen jäseniä hyvistä käytännöistä.


Suomessa sukeltaminen kiinnosti GoExpo-messuilla 

Sukeltajaliitolla oli oma osasto 27.2.-1.3. Helsingin Messukeskuksessa järjestetyillä GoExpo-messuilla. Sukelluksesta kiinnostuneita vieraili osastolla runsaasti. Kaksi ryhmää korostui: kurssin muualla suorittaneet, jotka olisivat kiinnostuneita aloittamaan sukeltamisen myös Suomessa, sekä ne, joilla on ollut tauko harrastamisessa, mutta haluaisivat aloittaa lajin parissa uudestaan. 

Seurojen kannattaakin panostaa myös Sukella Suomessa ja Takaisin veteen -koulutusten järjestämiseen ja niistä tiedottamiseen ja markkinointiin.


Yhdistelmäpaketeista 

Sen jälkeen, kun edellisessä Kouluttajapostissa 2/2020 puhuttiin yhdistelmäpaketeista, tuli kysymys P1-kurssiin liittyvistä yhdistelmäpaketeista.

Peruskurssin infotilaisuudessa oppilailla ei ole vielä riittävästi tietoa, jotta he osaisivat kertoa, haluavatko suorittaa useamman kurssin yhdistelmäpaketilla vai eivät. Kysyttiin, voisiko Liiton verkkokauppaa muuttaa niin, että ensin voisi tilata tavalliset P1-paketit, ja vasta myöhemmin, kun on selvinnyt mitä oppilaat haluavat, jonkinlaisella voucher-järjestelmällä tilattaisiin yhdistelmäpaketin lisäosat alennushintaan.

Idea on hyvä, ja ongelma on aivan todellinen P1-kurssin oppilaiden kanssa. Verkkokauppaan tehtävät uudet tekniset ratkaisut vaativat kuitenkin rahaa, joten ensin halutaan kartoittaa, kuinka laajasta ilmiöstä on kysymys.

Toistaiseksi toimi siis niin, että jos peruskurssin oppilaasi ilmoittavat kiinnostuksestaan esim. nitroksikurssin suorittamiseen samassa yhteydessä P1-kurssin kanssa vasta sen jälkeen, kun P1-paketit on jo tilattu, ota yhteyttä Liiton toimistoon office@sukeltaja.fi. Asia saadaan kyllä järjestymään.

Myöhemmin, jos tarve osoittautuu suureksi, voidaan investoida myös tekniseen ratkaisuun.


Edullisemmin CMAS M1 -kurssille 

Sukeltajaliiton laitesukellusvaliokunta järjestää CMAS One Star Instructor -kurssin 18.-20.9. ja 2.-4.10. Eerikkilän urheiluopistolla Tammelassa. 

Kurssin hinta on poikkeuksellisen edullinen, koska kurssin jälkimmäisen viikonlopun aikana suoritetaan Sukeltajaliiton ISO/EUF-sertifiointiin liittyvää auditointia. 

Lisätiedot ja ilmoittautumiset Liiton tapahtumakalenterista.


Kuva CMAS-korttiin 

1.1.2020 jälkeen Sukeltajaliiton piirissä myönnettäviin CMAS-kortteihin on tulostettu kortinhaltijan kuva. Kuvallista korttia toivottiin jäsenpalautteissa. Erityisesti Aasiassa matkustettaessa on helpompi päästä sukeltamaan kuvallisen kortin kanssa.

Nyt korttien tulostaminen on viivästynyt jonkin verran kuvien puutteesta johtuen. Kortti pystytään tulostamaan vasta kun kuva on ladattu järjestelmään. 

Neuvo oppilaitasi hyvissä ajoin ennen kurssin päättymistä, että he käyvät lataamassa www.sukeltaja.fi-jäsensivustolla omiin tietoihinsa kuvan valmiiksi. Kuvan tulee olla sellainen, että kortinhaltija on tunnistettavissa kuvasta. Esimerkiksi: ei hattua tai aurinkolaseja päässä. 

Ominaisuus ei nosta kortin hintaa, vaan hinta säilyy samana 38 euroa. Sukelluskurssien oppilaspaketeissa kortti sisältyy edelleen paketin hintaan. 

Anna oppilaille seuraavat ohjeet kuvan lataamisesta: 

 • kirjaudu jäsensivustolle www.sukeltaja.fi 

 • valitse vasemman laidan valikosta Omat yhteystiedot ja Lataa kuva korttiin 

 • valitse tarkkuudeltaan vähintään 560 x 740 px kokoinen kuva ja paina Aloita lataaminen. 

Jos oppilas haluaa korttinsa ilman kuvaa, hänen on ilmoitettava siitä sähköpostilla Sukeltajaliiton toimistolle office@sukeltaja.fi. Kurssin oppilaspaketin hintaan sisältyy yksi kortti. Jos oppilas myöhemmin haluaa kuvallisen kortin kuvattoman kortin tilalle, uusi kortti maksaa 38 euroa. 


Dyykissä käytössä olevat kurssimateriaalit 

Dyykki-oppimisympäristössä on tällä hetkellä käyttövalmiina seuraavien kurssien materiaalit: 

 • CMAS One Star Diver

 • CMAS Two Star Diver 

 • CMAS Three Star Diver 

 • CMAS Enriched Air Nitrox Diver 

 • CMAS Rescue Diver 

 • CMAS Technical Skills

 • CMAS Recreational Trimix Diver 

 • CMAS Advanced Nitrox Diver 

 • CMAS Trimix Gas Blender 

 • CMAS One Star Instructor 

 • Täydennyskoulutus lähikouluttajasta CMAS M1-kouluttajaksi

 • CMAS Two Star Instructor 

 • Crossover toisen koulutusjärjestön laitesukelluskouluttajasta CMAS M2 -kouluttajaksi 

 • Vapepa-sukeltajakurssi 

 • Vapepa-erikoissukellusryhmä 

Sukeltajaliiton materiaalityöryhmän vuoden 2020 toiminnan pääpaino on näiden jo käytössä olevien materiaalien edelleen kehittäminen ja rikastaminen. Muutama uusikin kurssi on kuitenkin työn alla. Niiden valmistumisesta ilmoitetaan erikseen. 

Haluatko mukaan kehittämään materiaaleja? Tarvitsemme eri kursseille valokuvia, videoita, piirroksia, kaavioita ja kirjoitettuja tekstejä. Ota yhteyttä mika.rautiainen@sukeltaja.fi.


DAN-ensiapukouluttajaksi? 

Sukeltajaliiton ensiapukoulutusvaliokunta järjestää DAN-ensiapukouluttajakurssin 24.-25.10. Koulutuspaikkana on lähtökohtaisesti Sukeltajaliiton toimisto, mutta koulutuspaikka määräytyy tarvittaessa osallistujien mukaan.

Kurssi sisältää perusensiavun ja sydäniskurin käytön (DAN Basic Life Support + Automated External Defibrillation), happiensiavun peruskurssin (DAN O2) sekä neurologinen tutkiminen (DAN NEURO) -kouluttajaosiot. 

Pääsyvaatimukset: Voimassaoleva sukelluskouluttajakortti ja voimassaoleva DAN-jäsenyys. Oppilaalla tulee olla edellä mainittuihin osioihin liittyvät DAN Provider-tason kurssit käytynä alle 2 vuoden aikana. 

Lisätiedot ja ilmoittautumiset


Liity Sukeltajaliiton CMAS-kouluttajien Facebook-ryhmään 

Ryhmä on tarkoitettu Sukeltajaliiton jäsenseurojen ja yhteisöjäsenten lähikouluttajille, CMAS One Star Instructor-, CMAS Two Star Instructor- ja CMAS Three Star Instructor -kouluttajille sekä koulutusvastaaville. Ryhmä on suljettu, joten siellä voi keskustella vapaasti ja luottamuksella CMAS-koulutukseen liittyvistä asioista. Ryhmä löytyy täältä

Peruuta lähetys

Tämän uutiskirjeen toteutus: OnlineMailer

Unsubscribe

This newsletter was made with: OnlineMailer