Kouluttajaposti 4/2020 3.4.2020

 

Tässä kirjeessä

 • Vuoden sukelluskouluttaja valittu
 • Sukelluskurssien teoriaosuudet pyörivät poikkeustilanteesta huolimatta
 • Uima-allasmaiset olosuhteet luonnonvesissä
 • CMAS Nitrox Gas Blender -kurssin Dyykki-materiaali julkaistu
 • Teoriakokeen suorittaminen suullisesti
 • Normaalia edullisemmin CMAS M1 -kurssille
 • DAN-ensiapukouluttajaksi?
 • Liity Sukeltajaliiton CMAS-kouluttajien Facebook-ryhmään

Vuoden sukelluskouluttaja valittu

Sukeltajaliiton Vuoden parhaat 2019 on valittu. Vuoden parasta voi ehdottaa kuka tahansa sähköisellä lomakkeella, ja valinnan vahvistaa Liiton hallitus. Vuoden sukelluskouluttajaksi valittiin Teemu Virtanen Riihimäen Urheilusukeltajat ry:stä. Onnittelut! Kaikki Vuoden parhaat löytyvät täältä.


Sukelluskurssien teoriaosuudet pyörivät poikkeustilanteesta huolimatta

Sukelluksen koulutus- ja harrastustoiminnassa tulee noudattaa viranomaisten antamia kokoontumisrajoituksia. Sukeltajaliiton Dyykki-oppimisympäristössä on kuitenkin jo käytössä kaikkien tärkeimpien laitesukelluskurssien e-oppimismateriaali. Sukelluskurssin voi siis aivan hyvin aloittaa myös nykyisen poikkeustilanteen aikana. Sukelluskurssien teoriaosuudet voi opiskella turvallisesti verkko-opintoina, ja kurssin käytännön harjoitukset voi tehdä sen jälkeen kun tilanne on normalisoitunut.

Oppilaan omatoimisen verkko-opiskelun tärkeänä tukena ovat normaalisti toimineet lähiopetuskerrat, joiden aikana kouluttaja on kerrannut opittuja asioita, oppilaan oppimista on testattu ja oppilaalla on ollut mahdollisuus esittää kysymyksiä.

Nyt, kun lähiopetuskertojen järjestäminen ei ole mahdollista, kouluttajan on erityisen tärkeää panostaa oppilaiden tukemiseen erilaisia sähköisiä kanavia hyödyntäen. Kouluttajan on hyvä mahdollisuuksien mukaan olla oppilaiden tavoitettavissa esimerkiksi jollakin pikaviestimellä, puhelimitse tai sähköpostitse. Dyykissä on käytössä jokaista kurssia varten oma keskusteluryhmä. Etäkokousten järjestämiseen tarkoitettuja työkaluja (skype, teams, zoom jne.) hyödyntäen on mahdollista järjestää kertauskertoja, jotka vastaavat hyödyiltään hyvin pitkälti vanhoja lähiopetuskertoja.


Uima-allasmaiset olosuhteet luonnonvesissä

Uimahallit ja useimmat muutkin urheilutilat pysyvät toistaiseksi suljettuina.  Kunnat ovat osin aikaistaneet uimahalleissa toteutettavia korjauksia ja huoltotoimenpiteitä tässä tilanteessa, joten seuroille saattaa aueta mahdollisuus saada hallivuoroja käyttöön, kun tilanne taas normalisoituu. Kannattaa siis seurata oman kunnan tilannetta.

Jos tilanteen normalisoituessa uimahalli ei kuitenkaan vielä ole käytettävissä, se ei välttämättä tarkoita, että kurssin käytännön harjoitukset pakosti venyisivät syksylle. On nimittäin hyvä muistaa, että sekä yleinen koulutusohje että eri kurssien järjestämisohjeet antavat mahdollisuuden allasharjoitusten järjestämiseen myös uima-allasmaisissa olosuhteissa luonnonvesissä.

Uima-allasmaiset olosuhteet luonnonvesissä tarkoittavat luonnonvesissä sijaitseva sukelluspaikkaa, jonka olosuhteet ovat niin verrannolliset uima-altaaseen tai maauimalaan, että allasharjoitusten järjestäminen on mahdollista ja turvallista.

 • Sukelluspaikan syvyys on allasharjoitteisiin sopiva
 • Pohja on riittävän kova ja pölisemätön
 • Näkyvyys on hyvä
 • Veden liikkeet ovat niin vähäisiä, että ne eivät vaikuta harjoitteisiin
 • Alueella ei ole turvallisuutta vaarantavaa veneliikennettä
 • Veteenmeno- ja vedestänousupaikat ovat turvallisia.

Kokonaisuutena on tärkeää, että olosuhteet ovat niin hyvät, että harjoittelu ja oppiminen on tehokasta ja turvallista.


CMAS Nitrox Gas Blender -kurssin Dyykki-materiaali julkaistu

CMAS Nitrox Gas Blender -kurssin Dyykki-materiaalin ensimmäinen julkaisuversio on nyt blenderikouluttajien käytössä. Kurssin oppilaspaketin voi tilata Liiton verkkokaupasta. CMAS Enriched Air Nitrox- ja CMAS Nitrox Gas Blender -kurssien oppilaspaketit on myös mahdollista saada edullisempana yhdistelmäpakettina, kun kouluttaja tilaa molemmat materiaalit yhtä aikaa saman oppilaan käyttöön.

CMAS Trimix Gas Blender -kurssin Dyykki-materiaali on ollut käytössä jo pidemmän aikaa. CMAS Nitrox Gas Blender -kurssi ja CMAS Trimix Gas Blender -kurssi on myös mahdollista järjestää yhtenä kokonaisuutena kahden erillisen kurssin sijasta. Tällöin oppilaalle tilataan vain CMAS Trimix Gas Blender -kurssin oppilaspaketti ja hänelle tulee vain yksi kortti, CMAS Trimix Gas Blender -kortti


Teoriakokeen suorittaminen suullisesti

Jos oppilaalla on vaikeuksia suorittaa sukelluskurssin teoriakoe Dyykki-oppimisympäristössä esimerkiksi lukihäiriöstä tai oppimisvaikeuksista johtuen tai siksi että hän on vieraskielinen, teoriakoe on mahdollista suorittaa myös suullisesti.

Tällöin kouluttaja esittää kysymykset oppilaalle suullisesti ja oppilas vastaa niihin suullisesti. Kouluttaja merkitsee oppilaan antamat vastaukset Dyykissä olevaan kokeeseen, jolloin oppilaan suoritus kirjautuu myös Dyykin kurssisuoritusten seurantaan.


Normaalia edullisemmin CMAS M1 -kurssille

Sukeltajaliiton laitesukellusvaliokunta järjestää CMAS One Star Instructor -kurssin 18.-20.9. ja 2.-4.10.2020 Eerikkilän urheiluopistolla Tammelassa.

Kurssin hinta on poikkeuksellisen edullinen, koska kurssin jälkimmäisen viikonlopun aikana suoritetaan Sukeltajaliiton ISO/EUF-sertifiointiin liittyvää auditointia.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset tapahtumakalenterissa


DAN-ensiapukouluttajaksi?

Sukeltajaliiton ensiapukoulutusvaliokunta järjestää DAN ensiapukouluttajakurssin 24.–25.10.2020.

Kurssi sisältää perusensiavun ja sydäniskurin käytön (DAN Basic Life Support+ Automated External Defibrillation), happiensiavun peruskurssin (DAN O2) sekä neurologinen tutkiminen (DAN NEURO) -kouluttajaosiot.

Pääsyvaatimukset: Voimassaoleva sukelluskouluttajakortti ja voimassaoleva DAN-jäsenyys. Oppilaalla tulee olla edellä mainittuihin osioihin liittyvät DAN Provider-tason kurssit käytynä alle 2 vuoden aikana.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset tapahtumakalenterissa


Liity Sukeltajaliiton CMAS-kouluttajien Facebook-ryhmään

Ryhmä on tarkoitettu Sukeltajaliiton jäsenseurojen ja yhteisöjäsenten lähikouluttajille, CMAS One Star Instructor-, CMAS Two Star Instructor- ja CMAS Three Star Instructor -kouluttajille, ja koulutusvastaaville. Ryhmä on suljettu, joten siellä voi keskustella vapaasti ja luottamuksella CMAS-koulutukseen liittyvistä asioista. Ryhmä löytyy täältä.

Peruuta lähetys

Tämän uutiskirjeen toteutus: OnlineMailer

Unsubscribe

This newsletter was made with: OnlineMailer