Kouluttajaposti 1/2021 13.1.2021

 

Tässä kirjeessä

  • Sukeltaminen COVID-19-infektion jälkeen
  • Ehdota Vuoden sukelluskouluttajaa
  • Sukelluskoulutuksen tilastot vuonna 2020

Sukeltaminen COVID-19-infektion jälkeen

Vajaassa vuodessa on saatu paljon uutta tietoa COVID-19-infektiosta ja sen paranemisesta. Sukeltamisen aloittamiseen sairastetun infektion jälkeen on saatu suositukset, jotka julkaistiin arvostetuimmassa sukelluslääketieteen lehdessä syyskuussa 2020. Tässä lyhyesti pääpiirteet suomeksi.

COVID-19-infektiolla on kolme pääkohdetta, jotka ovat kaikki ongelmallisia sukeltajan kannalta. Tulehdusvaste aiheuttaa keuhkovaurion, jolloin hengityskaasujen vaihto häiriintyy ja paranemisvaiheessa syntyy arpeutumista, mikä voi vaikuttaa kaasujen vapaaseen liikkumiseen ja ns. ansailman syntymiseen. Nämä puolestaan huonontavat fyysistä suorituskykyä, altistavat sukeltajan keuhkopöhölle ja lisäävät riskiä keuhkorepeämälle sukellettaessa paineistetulla kaasulla. Sydän- ja verenkiertoelimistö kärsii tulehdusvasteen lisäksi myös hyytymisjärjestelmän aktivoitumisesta, ts. veritulppariski on lisääntynyt. Tulehdusvaste voi vaurioittaa sydänlihasta ja siten huonontaa sen toimintakykyä.

Sukelluskelpoisuuden arvioiminen riippuu sairastetun COVID-19-infektion vaikeusasteesta. Lähtökohtaisesti arviointia ei kannata tehdä ennen kuin sukeltaja on omasta mielestään ”entisessä kunnossaan” infektion jälkeen. Tähän voi valitettavasti mennä useita kuukausia, jopa vuosi.

Lievän infektion (kotihoitoinen) jälkeen tarkastuksessa kliinisen tutkimuksen lisäksi tarvitaan spirometria-tutkimus sekä keuhkokuva (rtg tai TT), mahdollisesti myös kliininen rasitustesti. Keskivaikean infektion (sairaalahoito, mutta ei teho-osasto) jälkeen arviossa tarvitaan edellisten lisäksi myös sydänfilmi ja mahdollisesti sydämen ultraäänitutkimus sekä kliininen rasituskoe, jossa mitataan myös hapeuttumista (saturaatiota). Vaikean infektion (tehohoitoa vaatinut) jälkeen lisätutkimuksina edellisten lisäksi on sydänvaurion merkkiaineiden tutkiminen verestä.

COVID-19-infektion kohdalla, kuten sukeltamisessakin, ennaltaehkäisy ja turvaohjeiden noudattaminen ovat tärkein asia, jotta voi jatkaa harrastustaan turvallisesti.

Anne Räisänen-Sokolowski, LT, sukellus- ja ylipainelääketieteen erityispätevyys


Ehdota vuoden sukelluskouluttajaa

Löytyykö seurastasi Vuoden paras kouluttaja?

Ehdota Vuoden parasta, ja perustele ehdotus hyvin. Valinnan tekee Sukeltajaliiton hallitus, ja palkinnot jaetaan Sukeltajaliiton kevätkokouksessa. Ehdota Vuoden parasta 31.1. mennessä.

Ehdota Vuoden parasta


Sukelluskoulutuksen tilastot vuonna 2020

Pandemiasta huolimatta sukeltajia koulutettiin ja kortitettiin Sukeltajaliiton jäsenseuroissa myös vuonna 2020. Vaikka uimahalleja suljettiin, koulutus jatkui Dyykissä ja allasharjoituksia pystyttiin varotoimenpiteet huomioiden tekemään myös uima-allasmaisissa olosuhteissa luonnonvesissä.

CMAS One Star Diver -koulutuksia siirtyi kuitenkin myös keväältä syksylle, jolloin monelta seuralta jäi normaalivuosina pidetty syksykurssi pitämättä. CMAS One Star Diver -kortituksia toteutuikin vuonna 2020 jonkin verran vähemmän kuin aikaisempina vuosina.

Sen sijaan jatkokursseja ja taitokoulutuksia suoritettiin lähes normaaliin tapaan. Suomenkielisten Dyykki-materiaalien käyttöön otto lisäsi CMAS-tekniikkasukelluskoulutusten määrää. Aiemmin CMAS tekniikkasukelluskortituksia on tullut pienimuotoisesti silloin tällöin, mutta suomenkielisen koulutusmateriaalin puute on ollut ongelma. Vuonna 2020 saatiin kuitenkin järjestettyä CMAS Technical Skills-, CMAS Recreational Trimix-, CMAS Advanced Nitrox- ja CMAS Normoxic Trimix -kursseja enemmän kuin koskaan aikaisemmin, ja saatiinpa ennen vuoden loppua kortitettua myös Sukeltajaliiton ensimmäinen CMAS Sidemount Diver -sukeltajakin.

Myös kouluttajakoulutusta onnistuttiin järjestämään vaikeista olosuhteista huolimatta. Lähikouluttajia täydennyskoulutettiin CMAS One Star Instructoreiksi, CMAS One Star Instructor- ja CMAS Two Star Instructor -kursseja järjestettiin eri puolilla Suomea, toisten koulutusjärjestöjen laitesukelluskouluttajille järjestettiin crossovereita CMAS Two Star Instructoreiksi ja kuusi uutta CMAS Three Star Instructoria valmistui tulevien kouluttajakurssien uusiksi kouluttajiksi.

Kuten odotettua, Sukeltajaliiton piirissä suoritettujen kortitusten kokonaismäärä laski vuoden 2020 aikana, mutta vähemmän kuin etukäteen pelättiin. Kortituksia toteutui kuitenkin enemmän kuin vuonna 2017! Toivottavasti seurojen koulutustoiminta palaa aikaisemmalle nousujohteiselle linjalle vuoden 2021 aikana!

Peruuta lähetys

Tämän uutiskirjeen toteutus: OnlineMailer

Unsubscribe

This newsletter was made with: OnlineMailer