Kouluttajaposti 7/2021 16.11.2021

Tässä kirjeessä

  • Sukeltajaliiton sitoutuminen urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmaan vahvistuu
  • Sukeltajaliiton uusi ympäristöohjelma
  • Haluan kouluttajakurssille, milloin niitä järjestetään?
  • Seuratuen 2022 haku on käynnissä
  • Haluatko kehittää Liiton laatujärjestelmää?

Sukeltajaliiton sitoutuminen urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmaan vahvistuu

Vastuullinen valmentaja -koulutuksen suorittaminen pakolliseksi

Sukeltajaliiton hallitus on hyväksynyt CMAS M1-, CMAS M2- ja CMAS M3 -kurssien järjestämisohjeisiin päivitykset, joilla Vastuullinen valmentaja -verkkokoulutuksen suorittaminen on lisätty kurssien kortitusvaatimuksiin. Sukeltajaliiton CMAS -koulutuksen yleiseen koulutusohjeeseen Vastuullinen valmentaja -verkkokoulutuksen suorittaminen on lisätty ohjaaja- ja kouluttajakorttien uusimisvaatimuksiin. Päivitys on osa Sukeltajaliiton sitoutumista urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmaan.

Muita muutoksia ohjeisiin ei tällä päivityskerralla ole tullut.

Vanhan ohjeen voimassa ollessa aloitetut kouluttajakurssit viedään loppuun vanhaa ohjetta noudattaen. Vastuullinen valmentaja -koulutus on ilmainen vuoden 2021 loppuun, joten sen suorittamista mahdollisimman pian suositellaan kaikille. 1.1.2022 lähtien kurssi maksaa 10 €/henkilö.

Vastuullinen valmentaja -koulutus suoritetaan Olympiakomitean Oppimisareena-ympäristössä. Kirjautuminen Oppimisareenaan tapahtuu Suomisport-tunnuksilla. Suomisport on Olympiakomitean järjestelmä, jossa Sukeltajaliitto ei ole mukana. Jos sinulla on jo Suomisport-tunnukset olemassa (joko harrastajana tai harrastavan lapsen vanhempana), ne toimivat tässäkin tapauksessa. Muussa tapauksessa tunnukset täytyy luoda Suomisportissa, ennen kuin pääsee kirjautumaan Oppimisareenaan.

Sukeltajaliitto tarkastaa Vastuullinen valmentaja -koulutuksen voimassaolon kortituksen ja kortinuusinnan yhteydessä. Lähiviikkojen aikana tullaan eri ohjaaja- ja kouluttajakurssien Dyykki-materiaaleihin lisäämään Vastuullinen valmentaja -koulutuksen suorittaminen uudeksi pakolliseksi tehtäväksi, ja kurssimateriaaliin/kouluttajakortin uusijan Dyykki-materiaaliin tulee palautuslaatikko, jonne todistus ladataan.

Päivitetyt ohjeet löytyvät linkistä www.sukeltaja.fi/materiaalipankki > Lajikohtaiset dokumentit ja Norppatoiminta > Laitesukellus. Vanhat ohjeet säilyvät kansiossa uusien rinnalla joitakin kuukausia.

Sukeltajaliiton uusi ympäristöohjelma

Sukeltajaliiton uusi ympäristöohjelma hyväksyttiin Liiton syyskokouksessa 16.10.2021. Ympäristövastuulliset toimintatavat on hyvä muistaa myös koulutustapahtumia ja mm. sukelluskurssien avovesiharjoituksia järjestettäessä. Ympäristöohjelman luvusta 4 löydät hyviä vinkkejä tapahtumien suunnitteluun.

Löydät linkin ympäristöohjelmaan Sukeltajaliiton Ympäristö ja ilmasto -sivulta.

Ympäristövastuullinen sukellustoiminta sisältyy eri sukelluskurssien koulutusmateriaaleihin. Liitto on julkaissut lajintunnistuskortit, joiden tarkoitus on tutustuttaa sukeltajia suomalaisen vesiympäristön kasveihin ja eläimiin. Liitto on myös julkaissut Sukeltajan vesiluonto-kirjan.

Vuonna 2022 Liitto tulee julkaisemaan Dyykissä Ympäristövastuullinen sukeltaja -kurssin, jolla sukeltaja voi syventää ja vahvistaa vastuullisuuteen liittyvää osaamistaan, sekä Ympäristövastuullinen sukellusseura -materiaalin, joka auttaa seurajohtoa ja sukellustapahtumien järjestäjiä sukellustoiminnan hyvien käytäntöjen soveltamisessa seuran toimintaan ja tapahtumiin.


Haluan kouluttajakurssille, milloin niitä järjestetään?

Ohjaaja- ja kouluttajakurssien järjestämistä suunnitellaan tarvelähtöisesti vuosittain seurojen puheenjohtajille, nuorisovastaaville ja koulutusvastaaville lähetettävän  tarvekyselyn avulla. Tänä vuonna kyselyyn saatiin valitettavan vähän vastauksia, vain alle kolmasosa edelliseen kyselyyn verrattuna.

Koronarajoitusten poistuttua sukelluskurssien kysyntä on taas kääntynyt kasvuun, ja uusia kouluttajaresursseja tarvitaan. Vaikka seurasi ei olisi vastannutkaan kyselyyn, koulutustarpeesta voi ilmoittaa muutenkin.

CMAS M1- ja M2 -kursseja, täydennyskoulutuksia lähikouluttajasta CMAS M1-kouluttajaksi ja crossovereita toisen koulutusjärjestön laitesukelluskouluttajasta CMAS M2 -kouluttajaksi järjestetään tarpeen mukaan CMAS M3 -kouluttajien toimesta alueellisesti ja paikallisesti eri puolella Suomea.

CMAS M3-kouluttajien yhteystiedot löytyvät Liiton sivuilta ja heihin voi olla suoraan yhteydessä. Myös Liiton toimistoon tai koulutuspäällikköön voi ottaa yhteyttä.

Mikäli olet kiinnostunut kouluttajien kouluttamisesta ja haluat kouluttautua CMAS M3 -kouluttajaksi, ota yhteyttä koulutuspäällikköön. Ohjaajakoulutuksen ja snorkkelisukelluskouluttajakoulutuksen osalta ota yhteyttä Liiton nuorisopäällikköön.


Seuratuen 2022 haku on käynnissä

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän seuratuen hakuaika on tänä vuonna 1.-30.11.2021.

Seuratoiminnan kehittämistuki on tarkoitettu lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Tuen piiriin hyväksyttäviä kustannuksia ovat mm.

  • ohjaaja- ja kouluttajapalkkiot ja heidän kulukorvauksensa
  • ohjaaja- ja kouluttajakoulutuksen kulut
  • tapahtumista, tilaisuuksista tai kampanjoista osana kehittämishanketta aiheutuneet kulut
  • kohtuulliset välinekustannukset osana hanketta (enintään 50 % hankkeen kokonaiskustannuksista)
  • kohtuulliset tiedotus- ja markkinointikulut
  • kohtuulliset matkakustannuskulut osana muuta toimintaa.

Seuran oman panostuksen hankkeen kokonaiskustannuksista tulee olla vähintään 25 %.

Laitesukellusvarusteisiin ja laitesukelluskouluttajien koulutukseen liittyen on huomattava, että jos varusteet ovat sellaisia, että myös aikuiset voivat käyttää niitä, hakemuksessa tulee kertoa, mikä osuus käytöstä on lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa, ja varusteisiin kohdistuva tuen osuus on jyvitettävä sen mukaisesti.

Jos nimenomaisesti ollaan hankkimassa erityisesti CMAS Children Diving -toimintaan sopivia normaalia pienikokoisempia liivejä, pulloja, pukuja jne., joilla ei ole käyttöä aikuisille, voidaan ne sisällyttää jyvittämättöminä hankkeeseen.

Samoin, koska laitesukelluskouluttaja kouluttaa myös aikuisia, hakemuksessa tulee perustella, mikä osuus hänen toiminnastaan kohdistuu ja hyödyttää lapsia ja nuoria, ja laitesukelluskouluttajan koulutusta varten haettavan tuen osuus on jyvitettävä sen mukaisesti.

Huolellisesti laaditulla hakemuksella on paremmat mahdollisuudet tuen saamiseen. Sukeltajaliiton koulutuspäällikkö ja nuorisopäällikkö avustavat seuroja hakuprosessissa; kannustamme ottamaan yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Lisätietoa ja tarkemmat hakuohjeet OKM:n sivuilla.


Haluatko kehittää Liiton laatujärjestelmää?

Oletko kiinnostunut Sukeltajaliiton laatu- ja palautejärjestelmän kehittämisestä? Ota yhteyttä Liiton koulutuspäällikköön.

Peruuta lähetys

Tämän uutiskirjeen toteutus: OnlineMailer

Unsubscribe

This newsletter was made with: OnlineMailer