Kouluttajaposti 2/2022 25.1.2022

Tässä kirjeessä

  • Koronan vaikutukset kortituksiin
  • CMAS-tekniikkasukelluskoulutusten saatavuus
  • Tuplaturva jäsenetuna myös vuonna 2022
  • Vastuullinen valmentaja -koulutus ilmainen myös jatkossa
  • Ehdota Vuoden parasta!
  • SSLY:n minisymposium sukelluslääketieteestä 12.2.

Koronan vaikutukset kortituksiin

Koronan vaikutukset näkyvät Sukeltajaliiton tilastoissa. Jäsenmäärä ja kortitusten kokonaismäärä ovat laskeneet.

Liiton jäsenseurojen jäsenmäärä on vuoden 2021 loppuun mennessä laskenut koronaa edeltäneeseen vuoteen 2019 verrattuna 10,5 %. Ennen koronaa kortitusmäärät olivat kasvussa. Vuoteen 2019 verrattuna kortitusten kokonaismäärä on laskenut 26,5 %.

CMAS P1 -kurssi on edelleen volyymiltaan suurin koulutus Liiton piirissä. P1-kortitusten määrä on laskenut 60,6 % vuoteen 2019 verrattuna. Jatkokursseissa ja taitokoulutuksissa on kuitenkin ollut kasvua myös korona-aikana. Näitä kursseja on pystytty järjestämään rajoituksista huolimatta. Mm. uimahalleja ei ole tarvittu ja kurssit on pystytty järjestämään luonnonvesissä, joten rajoitukset eivät ole haitanneet.

Kouluttajakoulutusten määrä on laskenut. Osittain syynä on se, ettei kouluttajakursseja ole pystytty rajoitusten takia järjestämään. Osittain syynä on myös ollut, että seurat eivät vähentyneiden peruskurssien vuoksi ole nähneet tarvetta uusien kouluttajien kouluttamiseen. Kuitenkin rajoitusten väistyessä on odotettavissa suurta nousua kysyntään, kuin kahden vuoden aikana patoutunut koulutustarve purkautuu. Seurat tulevat siis jatkossa tarvitsemaan entistä enemmän kouluttajaresursseja.

Vuosi 2022 on alkanut jälleen laajoilla rajoituksilla, ja uimahalleja on suljettu monilla paikkakunnilla. Seurojen ja kouluttajien kannattaisikin harkita, minkä kurssien järjestämiseen tällä hetkellä kannattaa panostaa. CMAS P1 -kurssien aloittamista kannattaisi ehkä siirtää vähän myöhemmäksi ja keskittyä alkuvuodesta sellaisiin kursseihin, joita voidaan järjestää ilman uima-allasta. P1-kursseja voisi järjestää entistä enemmän syksylläkin. Onhan avovesikin lokakuussa lämpimämpää kuin toukokuussa!


CMAS-tekniikkasukelluskoulutusten saatavuus

CMAS-tekniikkasukelluskouluttajien määrä on viime vuosina lisääntynyt, mutta kaikilla seuroilla ei vielä ole omia CMAS-tekniikkasukelluskouluttajia. Sukeltajaliiton CMAS-kouluttajien Facebook-ryhmässä voi kysyä apua toisten seurojen kouluttajilta, jos omassa seurassa on kysyntää kurssille, johon omasta takaa ei löydy kouluttajaa.

Kun CMAS-tekniikkasukelluskouluttajan polulle astuminen kiinnostaa, voit olla suoraan yhteydessä niihin CMAS M3 -kouluttajiin, joilla on pätevyys tekniikkasukelluskouluttajien kouluttamiseen. CMAS M3 -kouluttajat ja heidän osaamisalueensa löydät täältä.

Sukeltajaliiton laitesukellusvaliokunta voi nimittää eräitä CMAS-tekniikkasukelluskouluttajia hakemusten perusteella, kun järjestämisohjeissa määritellyt nimityksen edellytykset täyttyvät.

Nimityksen hakeminen tapahtuu niin, että ilmoittaudut Liiton tapahtumakalenterin kautta ao. nimitys”kurssille”. Sen jälkeen sinulle avautuu Dyykkiin toteutus, jossa annat tarvittavat tiedot nimityksen ehtoihin liittyen. Laitesukellusvaliokunta käsittelee nimityshakemukset kokouksessaan.

CMAS-tekniikkasukelluskouluttajaluokkia, joita voi hakea nimityksellä, ovat:

CMAS Nitrox Instructor

CMAS Technical Skills Instructor

CMAS Sidemount Instructor


Tuplaturva jäsenetuna myös vuonna 2022

Sukeltajaliiton jäsenseuroilla ja yhteisöjäsenillä on jäsenetuna voimassa Tuplaturva-vakuutus, joka sisältää liikunnan toiminnanvastuuvakuutuksen sekä vapaaehtoistyön tapaturmavakuutuksen.

Tuplaturvaan sisältyvä tapaturmavakuutus korvaa urheiluseurojen toimeksiannosta vapaaehtoistyötä tekeville sattuvia tapaturmia. Toiminnanvastuuvakuutus korvaa seuran kolmannelle osapuolelle aiheuttamat henkilö- ja esinevahingot, joista vakuutettu on korvausvastuussa.

Lue lisää ja lataa Tuplaturva-esite Olympiakomitean Tuplaturva-sivulta.


Vastuullinen valmentaja -koulutus ilmainen myös jatkossa

Olympiakomitean Vastuullinen valmentaja -verkkokurssi tarjotaan myös jatkossa maksuttomana. Kurssin maksuttomuus on olennainen turvallista toimintaympäristöä edistävä toimenpide.

Vastuullinen valmentaja -verkkokurssin suorittaminen on pakollinen osa Sukeltajaliiton ohjaaja- ja kouluttajakursseja ja ohjaaja- ja kouluttajakorttien uusintaa.

Lue lisää Vastuullinen valmentaja -verkkokurssista Olympiakomitean tiedotteesta.


Ehdota Vuoden parasta

Vuoden parhaat ovat erityisen ansiokkaita henkilöitä, seuroja, ryhmiä tai projekteja sukelluksen saralla vuonna 2021. Kuka tahansa voi tehdä ehdotuksen, kenelle Vuoden paras -tunnustus kuuluisi. Valinnan tekee Sukeltajaliiton hallitus. Palkinnot jaetaan Liiton kevätkokouksessa 3.4. Tampereella. Ehdotuksia otetaan vastaan 31.1.2022 asti.

Ehdota Vuoden parasta täyttämällä sähköinen lomake

Kaksi uutta kategoria

Vuoden vapaaehtoinen/vapaaehtoisryhmä -palkinto myönnetään Liiton tai Liiton toiminnan piirissä tapahtuneesta erityisen aktiivisesta ja ansiokkaasta vapaaehtoistyöstä. Palkinto voidaan jakaa sekä yksittäiselle henkilölle että vapaaehtoisryhmälle. Vuoden kouluttaja -palkinto myönnetään sukellus- tai muulle kouluttajalle aktiivisesta ja ansiokkaasta koulutustoiminnasta Liiton toiminnan piirissä.

Kategoriat

Vuoden sukeltaja
Vuoden seura
Vuoden norppa
Vuoden norppaohjaaja
Vuoden norppaseura
Vuoden kouluttaja
Vuoden Vapepa-sukeltaja
Vuoden räpyläuimari
Vuoden sukelluskalastaja
Vuoden vapaasukeltaja
Vuoden uppopalloilija
Vuoden vapaaehtoinen/vapaaehtoisryhmä


SSLY:n minisymposium sukelluslääketieteestä 12.2.

Suomen sukellus- ja ylipainelääketieteellinen yhdistys (SSLY) järjestää la 12.2. klo 12-13 minisymposiumin suomalaisesta sukelluslääketieteen tutkimuksesta.

LL Laura Tuominen puhuu tekniikkasukeltajien sukeltajantaudista ja sen itsehoidosta ja LL Oskari Lindfors sisäkorvan sukeltajantaudista.

Tapahtumaan voi osallistua Zoomissa. Seminaari on avoin kaikille ja sen jälkeen pidetään yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous.

Osallistu seminaariin tästä linkistä.

Peruuta lähetys

Tämän uutiskirjeen toteutus: OnlineMailer

Unsubscribe

This newsletter was made with: OnlineMailer