Kouluttajaposti 8/2022 28.9.2022

Tässä kirjeessä

  • Jatkokoulutus kannattaa!
  • Mitä on tulossa?
  • Kouluttajakoulutusta Rovaniemellä

Jatkokoulutus kannattaa!

Amerikkalaisen DEMA:n tutkimuksen mukaan, mitä enemmän sukeltaja sukeltaa, sitä enemmän hän sukeltaa. Ja mitä enemmän hän on suorittanut erilaisia jatkokursseja, taitokoulutuksia ja erikoiskursseja, sitä enemmän hän myös sukeltaa ja sitä pidempään jatkuu hänen pysymisensä lajin parissa ja aktiivisena sukeltajana.

Jos sukelluksia kertyy vain muutama vuodessa, harrastuksen on helppo hiipua. Runsaasti sukeltaminen on puolestaan itseään ruokkiva asia: mitä enemmän ja monipuolisesti tulee sukellettua, sitä hauskempi harrastus sukellus on ja sitä enemmän tulee myös jatkossakin sukellettua ja kouluttauduttua eteenpäin. Uusi koulutus avaa uusia mahdollisuuksia erilaiseen ja monipuoliseen sukeltamiseen ja motivoi taas jatkamaan!

Syksy ja alkutalvi, jolloin peruskurssit eivät vielä täytä kouluttajan kalenteria, ovat erinomaista aikaa jatkokurssien, taitokoulutusten ja erikoiskurssien järjestämiseen.

CMAS Compressor Operator -kurssi antaa sukeltajalle valmiudet omien pullojensa täyttämiseen, joten sukeltamaan lähteminen on taas sen verran helpompaa! Tämä ja muut täyttökoulutukset tapahtuvat siisteissä ja lämpimissä sisätiloissa, joten niitä on helppo ja mukava järjestää myös talvikaudella.

Talvi on tulossa, joten erityisesti kuivapukukurssit ja jääsukelluskurssit kannattaa nyt merkitä kalenteriin! Jos sukeltaja mielii talvella avantoon kuivapuvussa, kannattaa kuivapukukurssi suorittaa jo syksyllä ja hankkia kurssin jälkeen kokemustakin kuivapuvulla sukeltamisesta ennen avantoon menoa.

Parin vuoden koronatauon jälkeen sukellusmatkailu on taas käynnistynyt vauhdilla. Nitroksikurssin suorittamisen jälkeen liveaboard-sukelluksista saa entistä enemmän irti! Ja tuohan nitroksin käyttötaito turvallisuutta ja lisämahdollisuuksia kaikenlaiseen sukeltamiseen. Nitroksikurssi sisältää teoriaa ja maan päällä tehtäviä harjoitteita, mutta ei sukelluksia, joten sekin on kätevä kurssi talviaikaan järjestettäväksi.

Koronatauolla olivat pari vuotta myös sukeltajien hätäensiapu- ja hapenantokoulutukset. Nyt koulutuksia voi taas järjestää turvallisesti, ja onkin tärkeää saattaa tiedot ja taidot takaisin ajan tasalle seuran kaikille jäsenille.

Dive Leader -osuus on tärkeä osa CMAS Three Star Diver -kurssia. Se sisältää sukellustapahtuman johtamisen ja koulutusavustajana toimimisen taitoja. Kun CMAS Three Star Diver -kurssin järjestäminen aloitetaan jo syksyllä, oppilaat ehtivät opiskella kurssin sisältöä hyvissä ajoin ennen kuin seurassa alkavat seuraavat peruskurssit talvella ja keväällä. Riittävän pohjakoulutuksen ja osaamisen omaavien CMAS Three Star Diver -oppilaiden on hyvä päästä tutustumaan Dive Leaderin tehtäviin käytännössä peruskurssien allas- ja avovesiharjoitusten yhteydessä.


Mitä on tulossa?

Seuraavassa pieni ennakkokatsaus tuleviin asioihin ja projekteihin. Näiden etenemisestä tiedotetaan tulevissa Kouluttajaposteissa sitä mukaa, kun asiat etenevät.

Kouluttajakoulutuksen 2023 tarvekysely

Ohjaaja- ja kouluttajakoulutusta järjestetään tarvelähtöisesti. Suunnittelutyön avuksi Sukeltajaliitto järjestää vuosittain kouluttajakoulutuksen tarvekyselyn. Vuotta 2023 koskeva kysely on tulossa lokakuussa. Kysely lähetetään seurojen puheenjohtajille, nuorisovastaaville ja koulutusvastaaville. Muistattehan pitää heitä ajan tasalla omista jatkokoulutustoiveistanne!

Erityistarpeita omaavien sukeltaminen

CMAS Special Needs Diving -ohjelma kattaa erityisryhmien sukeltamisen lisäksi myös esimerkiksi ikääntyneet sukeltajat ja muut, jotka tarvitsevat erityisjärjestelyjä tai lisätukea sukellusharrastuksessaan.

Laitesukellusvaliokunnan alaisuuteen on perustettu työryhmä edistämään CMAS Special Needs Diving -ohjelman käyttöönottoa Suomessa. Jos olet kiinnostunut aiheesta, ota yhteyttä mika.rautiainen@sukeltaja.fi

Open Badge -osaamismerkit

Sukeltajaliitto ottaa käyttöön Open Badge -osaamismerkit. CMAS-kursseilla osaamismerkki toimii perinteisen kortin rinnalla sähköisenä todistuksena kurssisuorituksesta. Työpajoissa, joista ei myönnetä korttia, osaamismerkki tulee toimimaan todistuksena työpajan hyväksytystä suorittamisesta.

Osaamismerkkien suunnittelutyö on parhaillaan käynnissä. Ensimmäiset pilottikokeilut tullaan järjestämään tämän vuoden loppuun mennessä, laajemmin osaamismerkit otetaan käyttöön vuoden 2023 aikana.


Kouluttajakoulutusta Rovaniemellä

Rovaniemellä järjestetään CMAS One Star Instructor -kurssi huhti-heinäkuussa 2023. Lähiopetusjakso pidetään Rovaniemellä 8.-11.6.2023. Kurssi on avoin kaikille pääsyvaatimukset täyttäville kotipaikasta riippumatta.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset Liiton tapahtumakalenterissa. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 20.3.2023. Laittakaa sanaa kiertämään omissa seuroissanne!

CMAS One Star Instructor -kurssi

Lisäksi Rovaniemellä järjestetään samaan aikaan täydennyskoulutus lähikouluttajasta CMAS M1 -kouluttajaksi, ja crossover -kurssi toisen koulutusjärjestön laitesukelluskouluttajasta tai CMAS Two Star Snorkel Diving Instructor -kouluttajasta CMAS M2 -laitesukelluskouluttajaksi:

Täydennyskoulutus lähikouluttajasta CMAS M1 -kouluttajaksi

CMAS Two Star Instructor -crossover kurssi

Peruuta lähetys

Tämän uutiskirjeen toteutus: OnlineMailer

Unsubscribe

This newsletter was made with: OnlineMailer