Norppaposti 1/2023 7.2.2023

Tässä kirjeessä

  • Nuorisovaliokunta 2023
  • Ohjaaja- ja kouluttajakoulutuksen tarvekysely
  • Norppaohjaajakurssi 24.-26.3. Tampereella
  • Ohjaajien Ideawebinaari 29.3.
  • Haasta itsesi ja seurakaverisi Hengenpelastuskisoissa 25.3. Jyväskylässä
  • Vesisankarit
  • Kevään ja kesän tapahtumia lyhyesti

Toimelias ja aktiiviselta näyttävä vuosi on alkanut!!

Useammassa seurassa se on tarkoittanut muutoksia ja uusia tuulia. Joissain seuroissa tauolla ollutta norppatoimintaa viritellään uudestaan, jossain toiminta aloitetaan aivan puhtaalta pöydältä ja toisaalla sopeutetaan toimintaa saatavilla oleviin resursseihin. Mikä norppatoiminnan tila teillä onkaan ja kaipaatte ajatusten vaihtoa, tukea tai mitä tahansa nuorisotoimintaan liittyen, niin ottakaa rohkeasti yhteyttä! 

Toivotan kaikille ihanaa kevättä, treenejä, kursseja sekä yhteistä toimintaa!

Minna
minna.tammesvirta@sukeltaja.fi
p. 040 764 1157


Nuorisovaliokunta 2023

Nuorisovaliokunnassa tänä vuonna vaikuttavat Irene Savolainen (pj.), Heli Kylén ja Ilona Lindström. Tämä aikaansaava ja osaava porukka etsii joukkoonsa lisää energiaa - ehkä juuri sinusta!

Haluatko vaikuttaa ja kehittää lasten ja nuorten toimintaa Sukeltajaliitossa ja siten myös seuroissa? Onko sinulla uusia ideoita, jotka vain odottavat paikkaa pulpahtaa pintaan? Kiinnostaako tekeminen hyvässä porukassa?

Jos heti kolahti tai haluat kuulla lisää hyvästä seurasta ja tekemisen flowsta, niin laita postia Irenelle, Helille, Ilonalle tai toimistoon Minnalle. Siitä se alkaa. Kaikille voi laittaa postia etunimi.sukunimi @ sukeltaja.fi. Minnalle voi myös soittaa toimistolle p. 040 764 1157.


Ohjaaja- ja kouluttajakoulutuksen tarvekysely

Syksyllä 20.10.2022 tehtyyn jäsenkyselyyn Ohjaaja- ja kouluttajakoulutuksen tarpeesta vastasi 19 seuraa, joista 16:lla oli tarve norppaohjaajakurssille. Tälle kurssille tarve oli ylivoimaisesti suurin. Norppaohjaajakurssia järjestetään tänä vuonna useampi: maaliskuussa Tampereella ja seuraava syyskuussa Seinäjoella sekä mahdollisesti vielä loppuvuodesta, jos tarvetta tuntuu olevan tätäkin enemmän.

Jos teillä on omassa seurassanne tai naapuriseuran kanssa yhdessä yhden kurssin verran osallistujia, niin kurssi voidaan järjestää räätälöidysti myös teidän seurassanne.

Tarvetta on myös Kuuttiohjaajakurssille erityisesti pääkaupunkiseudulla, joten kurssi järjestetään huhtikuussa Helsingissä. 

Kyselyssä ilmeni, että tarvetta tuntuu olevan myös Nuorisovastaavan ja Tervetuloa ohjaajaksi -kursseille. Jos teillä on norppatoiminnassa uusia ohjaajia ja tarve kursseille on akuutti, niin alkuun pääsee vaikka heti: Olympiakomitean kaikille uusille, aloittaville ohjaajille tarkoitettu Tervetuloa ohjaajaksi -verkkokurssi sopii tähän. Verkkokoulutus kestää noin 35 min ja on maksuton. Lue lisää täältä.

Muutama seura ilmaisi kiinnostuksensa myös pyrstösukelluksen ohjaajakoulutukseen. Pyrstösukelluksen ohjaajakoulutuksen sisällön ja kurssin järjestämisohjeiden työstäminen on aloitettu, ja heti kun on enemmän valmista, päästään seuroissa kouluttamaan pyrstösukellusohjaajia ja pyrstösukeltamaan turvallisesti ja suunnitelmallisesti. 

Syksyn kurssitarjontaa vielä suunnitellaan ja tarkennetaan, joten lisää infoa tulee myöhemmin. Kiitos kaikille vastanneille! Nähdään kursseilla ja koulutuksissa!


Norppaohjaajakurssi 24.-26.3. Tampereella

Lisää osaamistasi ja varmuutta ohjaajana! Norppaohjaajakurssilta saat hyvät valmiudet ohjata norppatoimintaa seurassasi. Seuraava Norppaohjaajakurssi järjestetään 24.-26. 3. Tampereella Varalan urheiluopistossa. Mukaan mahtuu vielä muutama.

Kurssi antaa tietoa lasten urheilun lähtökohdista, ohjaajan roolista, harjoituskertojen suunnittelusta ja toteutuksesta sekä taidon opettamisesta ja oppimisesta. Kurssiin kuuluvat myös sukellustaidot sekä uintitekniikat sekä pelit ja leikit vedessä. Kurssin jälkeen kortitettuna ohjaajana saat oikeuden kortittaa snorkkelisukeltajan taitoradan suorittaneita Norppasukeltajiksi. 

Ennen kurssia pidetään aloitustilaisuus verkossa maanantaina 27.2. klo 18.00. Siinä  tutustutaan Dyykki-oppimisympäristöön, oppilaat saavat tietoa ennakkotehtävistä ja linkkejä materiaaleihin, jotka auttavat ennakkotehtävien teossa ja orientoitumaan kurssin.

Ilmoittaudu kurssille Sukeltajaliiton sivuille kirjautuneena Tapahtumakalenterissa.

Lisätiedot minna.tammesvirta@sukeltaja.fi, p. 040764 1157

Seuraava norppaohjaajakurssi järjestetään syksyllä Seinäjoella!


Ohjaajien Ideawebinaari 29.3.

Hyvän vastaanoton ja runsaasti osallistujia keränneet Ohjaajien Ideawebinaarit jatkuvat! Maaliskuun webinaarin teemana on ensiapu hyvänä jatkona viimekertaiseen hengenpelastukseen. Ensiavusta on puhumassa sukelluslääkäri, DAN-kouluttaja ja laitesukelluskouluttaja Anne Räisänen-Sokolowski, jolla on vahva ja laaja osaaminen sekä monivuotinen kokemus myös lasten ja nuorten ohjaamisesta teeman äärellä. 

Tapahtuman tarkempi kuvaus, ennakkoilmoittautuminen ja linkki webinaariin löytyy Tapahtumakalenterista.


Haasta itsesi ja seurakaverisi Hengenpelastuskisoissa 25.3. Jyväskylässä

Tammikuun Ohjaajien ideawebinaarissa heräsi ajatus lähetä porukalla seuraamaan ja kenties osallistumaan Hengenpelastuksen SM-kisoihin Jyväskylän AaltoAlvariin 25.3. Norppatoiminnassa on harjoiteltu perusteita ja taitoja, joilla hyvin voi kisoihin osallistua. Kynnys osallistumiseen on hyvin matala, joten ei kun tarttukaa kisahaasteeseen ja nokka kohti Jyväskylää!

Kisoihin ilmoittautuminen alkaa Suomen Uimaopetus ja Hengenpelastusliiton sivuilla helmikuun alkupuolella. Yksittäisen kisaajan osallistumismaksu on ollut aikaisempina vuosina 50 €/ hlö tai 140 €/joukkue (4-5-hlö). Osallistumismaksulla voi osallistua niin moneen lajiin kuin haluaa. Mikäli joukkue osallistuu, niin joukkue ilmoittautuu yhdellä kertaa yhteisellä ilmoittautumislomakkeella. 

Viime vuonna lajeina oli:
 
Yksilölajit
•    50 m m carry (uinti, nuken pintaan nosto ja vienti rantaan)
•    100 m m carry with fins (50 m uinti tai sukellus räpylöillä nuken luokse, hinaaminen 50 m)
•    100 m tow with fins (50 m uinti pelastuspatukan kanssa nuken luokse ja 50 m hinaaminen rantaan)
•    100 m rescue medley (useita erilaisia 25 m osuuksia)
•    uimavalvojan testi
•    line throw (köyden heitto ja kaverin vetäminen rantaan)

Joukkuelajit
•    4x25 m m relay (nuken kuljettamista viestinä)
•    4x50 m medley relay (jokainen viestin osuus on erilainen: uintia räpylöillä ja ilman, patukan ja kaverin vetämistä)
•    SERC (simuloitu hätätilanne)

Kaikista lajeista löytyy videoita You Tubesta lajien englanninkielisillä nimillä. Viime vuoden kisatunnelmia pääsee katsomaan tästä linkistä.

Tarkat kisasäännöt saat pyytämällä ne sähköpostilla minna.tammesvirta@sukeltaja.fi

Jos vielä et rohkene lähteä mukaan, mutta aihe kiinnostaa ja haluaisit tietää lasten ja nuorten hengenpelastuksen ohjaamisesta ja saada ideoita norppatoimintaan, niin lisämaustetta saa Junior Lifesaver -ohjaajan verkkokurssista. Kurssista -50 % alennus 17.2. saakka, lisätietoja SUHin sivuilta. 


Vesisankarit

Vuoden ensimmäiset Vesisankarit-tapahtumat ovat jo ehtineet toteutua, mutta onneksi vuosi on vasta aluillaan, joten mukaan ehtii vielä hyvin. Osallistukaa tapahtumien toteuttamiseen ja innostakaa seuranne jäseniä osallistumaan! Vesisankareiden Tapahtumat-sivuilta pääsee näkemään kevään ohjelman. Tarvittaessa vinkkejä oman pisteen toteuttamiseen saat nuorisopäälliköltä.


Kevään ja kesän tapahtumia lyhyesti

Kuuttiohjaajakurssi Helsingissä 22.-23.4.

Kuuttiohjaajakurssi on yli 18-vuotiaille ohjaajille suunnattu jatkokurssi. Kurssilla opiskellaan, miten ohjataan perhesukellusta 3-6-vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Ilmoittautumien aukeaa piakkoin Tapahtumakalenterissa. Muista kirjautua Sukeltajaliiton sivuille, jotta pääset ilmoittautumaan jäsenenä. 

Nuorten kesäleiri 30.6.-2.7. Kelventeen saaressa Päijänteellä

Kauniit maisemat, kirkkaat sukellusvedet ja parasta seuraa tiedossa taas kesäkuun lopulla! Jo nyt on syytä laittaa päivämäärä muistiin ja suunnitella kesää. Ilmoittautumisesta tarkemmin Tapahtumakalenterissa maaliskuun puolella ja seuraavassa Norppapostissa. Lisätietoja minna.tammesvirta@sukeltaja.fi.

Peruuta lähetys

Tämän uutiskirjeen toteutus: OnlineMailer

Unsubscribe

This newsletter was made with: OnlineMailer