Kouluttajaposti 2/2023 13.3.2023

Tässä kirjeessä

  • Tärkeä Rescue Diver -koulutus 
  • Turvallisuusohje hengenpidätyslajien harrastamisesta uimahalleissa 
  • Mitä seurojen Tuplaturva-vakuutus kattaa? 
  • Tiekarttatyöpaja 16.5. 
  • Kouluttajakoulutusta Rovaniemellä - vielä ehtii! 
  • Kansalaistiedettä sukeltamalla 

Tärkeä Rescue Diver -koulutus 

Sukeltaja oppii CMAS Rescue Diver -kurssilla hyödyllisiä pelastautumisen ja pelastamisen käytännön taitoja. Vielä tärkeämpi anti kurssilla on turvallisuusajatteluun, sukellusturvallisuuden suunnitteluun ja turvallisuusmyönteiseen sukelluskulttuuriin perehtyminen. 

Koronapandemia ja siihen liittyneet rajoitukset aiheuttivat haittaa CMAS Rescue Diver -kurssien järjestämiselle usean vuoden ajan. Kortitusvaatimuksiin kuuluvia hätäensiapu- ja hapenantokoulutuksia ei pystytty turvallisesti järjestämään, ja monet Rescue Diver -kurssiin sisältyvät harjoitteetkin edellyttävät sellaista lähikontaktia, että niiden järjestäminen ei rajoitusten puitteissa onnistunut. 

Tämä on johtanut CMAS Rescue Diver -kortitusten romahtamiseen. Vuonna 2022 kortitettiin vain 13 CMAS Rescue Diver -sukeltajaa. Tämä on hyvin huolestuttavaa. Rescue Diver -koulutettujen sukeltajien vähäinen määrä on tulevaisuuden pullonkaula. Suuri osa jatkokoulutuksista edellyttää Rescue Diver -koulutusta pääsyvaatimuksenaan. Jos Rescue Diver -koulutusten määrää ei saada nostettua takaisin ylös, muutaman vuoden päästä seuroista loppuvat CMAS Three Star Diver -koulutukseen tulevat oppilaat ja pian sen jälkeen myös kouluttajakoulutukseen kelvokkaat oppilaat. 

Tästä eteenpäin kannattaakin taas panostaa erityisesti CMAS Rescue Diver -kurssien järjestämiseen! Peruskurssien määrät ovat jo kääntyneet kasvuun koronan jälkeen, nostetaan myös CMAS Rescue Diver -koulutukset takaisin kasvukäyrälle! 


Turvallisuusohje hengenpidätyslajien harrastamisesta uimahalleissa 

Sukeltajaliitto ry, Suomen Uimaliitto ry, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry (SUH) ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ovat yhteistyössä laatineet turvallisuusohjeen hengenpidätyslajien harrastamisesta uimahalleissa, kylpylöissä, maauimaloissa ja muissa vastaavissa paikoissa. Ohjeella halutaan kannustaa uimahalleja mahdollistamaan ja tukemaan hengenpidätyslajien vastuullista harjoittelua ja turvallisten käytäntöjen leviämistä. 

Lataa turvallisuusohje ja muuta materiaalia 


Mitä seurojen Tuplaturva-vakuutus kattaa? 

Kaikilla Sukeltajaliiton jäsenseuroilla on automaattisesti voimassa Pohjola Vakuutuksen Tuplaturva-vakuutus Sukeltajaliiton jäsenetuna. Tuplaturva sisältää toiminnanvastuuvakuutuksen ja vapaaehtoistyön tapaturmavakuutuksen. 

Toiminnanvastuuvakuutus korvaa seuran kolmannelle osapuolelle aiheuttamat henkilö- ja esinevahingot, joista vakuutettu on korvausvastuussa. Vakuutus kattaa järjestäjän vastuun esimerkiksi koulutuksissa, leireillä ja kilpailuissa. Vakuutus ei korvaa vakuutetun hallussa, lainassa, vuokralla tai muuten vakuutetun hyödykseen käytettävänä olevalle omaisuudelle aiheutettuja vahinkoja. 

Huom. Toiminnan vastuuvakuutus ei ole korvauspiiriltään yhtä laaja kuin vakuutetun lain mukainen korvausvelvollisuus. Tutustu vakuutusehtoihin. 

Talkootyöläisten tapaturmavakuutus korvaa seurojen vapaaehtoistyötä tekeville sattuvia tapaturmia. Vapaaehtoistyöntekijän ei tarvitse olla seuran jäsen, vakuutus on silti voimassa. Tapaturma voi sattua esimerkiksi talkoissa, koulutustapahtumissa tai kilpailujen ja tapahtumien järjestelytehtävissä. Myös matkalla vapaaehtoistyöhön sattuneet tapaturmat kuuluvat vakuutuksen piiriin. Sukelluskokeiluun osallistujien tai sukelluskurssin oppilaiden tapaturmavakuutus ei sisälly Tuplaturvaan. 

Lue lisää Tuplaturvasta Olympiakomitean sivuilta 


Tiekarttatyöpaja 16.5. 

Sukeltajaliiton koulutusvalikoiman ja Dyykki-sisältöjen kehittämistä ohjataan tiekartan avulla.  

Tiistaina 16.5. klo 18-20 järjestetään Tiekartta-työpaja, jossa Sukeltajaliiton jäsenistöllä ja jäsenseuroilla on mahdollisuus vaikuttaa tiekarttaan ja kertoa sitä koskevista toiveistaan.  

Mihin päin kehittämistyön painopistettä pitäisi jatkossa suunnata? Mitä kursseja ja työpajoja Sukeltajaliiton koulutustarjontaan toivotaan? Missä tärkeysjärjestyksessä uusia kursseja ja työpajoja tulisi lähteä toteuttamaan? Miten olemassa olevia Dyykki-sisältöjä tulisi kehittää eteenpäin? Mitä uusilta Dyykki-sisällöiltä toivotaan? Mitä palautteita ja toiveita seuroilla, seurajohdolla, ohjaajilla, kouluttajilla ja jäsenillä on?  

Ilmoittaudu 14.5.2023 mennessä sukeltaja.fi kalenterissa. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki maanantaina 15.5.2023.

Ilmoittaudu tästä


Kouluttajakoulutusta Rovaniemellä - vielä ehtii! 

Rovaniemellä järjestetään CMAS One Star Instructor -kurssi huhti-heinäkuussa 2023. Lähiopetusjakso pidetään Rovaniemellä 8.-11.6. Kurssi on avoin kaikille pääsyvaatimukset täyttäville kotipaikasta riippumatta. 

Ole nopea, koulutuksiin on yhteensä enää 2 paikkaa vapaana! Lisätiedot ja ilmoittautumiset Liiton tapahtumakalenterissa. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 20.3.2023. Laittakaa sanaa kiertämään omissa seuroissanne! 

Ilmoittaudu CMAS One Star Instructor -kurssille

Lisäksi Rovaniemellä järjestetään samaan aikaan täydennyskoulutus lähikouluttajasta CMAS M1 -kouluttajaksi ja crossover -kurssi toisen koulutusjärjestön laitesukelluskouluttajasta tai CMAS Two Star Snorkel Diving Instructor -kouluttajasta CMAS M2 -laitesukelluskouluttajaksi: 

Ilmoittaudu täydennyskoulutukseen lähikouluttajasta CMAS M1 -kouluttajaksi 

Ilmoittaudu CMAS Two Star Instructor -crossover kurssille


Kansalaistiedettä sukeltamalla 

Kiinnostaako kansalaistiede? Vesiympäristöön ja vedenalaiseen kulttuuriperintöön liittyvä kansalaistiede on mielenkiintoinen tapa harrastaa sukeltamista. 

Sukeltajaliiton tiedevaliokunta ja Suomen meriarkeologinen seura järjestävät yhteistyössä Diving for Science -seminaarin Suomenlinnassa 22.-23.4. Paikan päälle Suomenlinnaan mahtuu vain rajoitettu määrä osallistujia, mutta seminaari myös striimataan.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset Liiton kalenterissa 

Peruuta lähetys

Tämän uutiskirjeen toteutus: OnlineMailer

Unsubscribe

This newsletter was made with: OnlineMailer