Kouluttajaposti 3/2023 3.4.2023

Tässä kirjeessä

  • Urheiluseura suoritusten maksajana

  • Päivityksiä Dyykin taustajärjestelmään 

  • Tiekarttatyöpaja 16.5. 


Urheiluseura suoritusten maksajana 

Sukellusseuran vapaaehtoistyössä maksettavista suorituksista, palkkioista ja korvauksista keskustellaan ajoittain. Mitä voi korvata, miten vapaaehtoistyöstä voi palkita, milloin suoritukset ovat verovapaita, ja milloin suorituksen saaja maksaa niistä veroa? 

Verohallinto on julkaissut uuden ohjeen Urheiluseura suoritusten maksajana, josta löytyy vastaukset moneen sukellusseuraakin askarruttavaan kysymykseen. Tässä kirjoituksessa keskitytään erityisesti muutamiin asioihin, joista on noussut kysymyksiä ohjaajiin ja kouluttajiin liittyen. Seurajohtoa kehotetaan tutustumaan verohallinnon ohjeeseen, jossa asioita käsitellään laajemmin ja kattavammin koko seuratoimintaa koskien. 

Ohjaajille ja kouluttajille maksettavien korvausten ja heidän palkitsemisensa osalta on hyvä ottaa huomioon ainakin seuraavia asioita.

Vapaaehtoistyö

Vapaaehtoistyöllä tarkoitetaan seuran hyväksi tehtävää työtä, joka perustuu vapaaehtoisuuteen ja vastikkeettomuuteen. Jos henkilö saa tekemästään työstä korvaukseksi esimerkiksi rahaa, tavaran, edun, palvelun tai vapautuksen tai alennuksen jäsen-, kausi-, kilpailu- tms. seuratoimintaan liittyvien maksujen maksuvelvollisuudesta, kyse ei enää ole vapaaehtoistyöstä. 

Matkakustannukset 

Seura voi maksaa vapaaehtoiselle matkakustannusten korvauksia verovapaasti, mutta korvausten määrää on rajoitettu tuloverolain säännöksellä. Matkan on liityttävä seuran toimintaan ja matkasta on päätettävä etukäteen. Verovapaata korvausta ei esimerkiksi voi maksaa pelkästään sillä perusteella, että henkilö on oma-aloitteisesti kuljettanut omaa lastaan ja tämän kavereita seuran harjoituksiin. Verovapaasti korvattavien kustannusten on aina perustuttava todellisiin matkoihin ja niistä laadittuihin matkakohtaisiin matkalaskuihin. 

Verovapaiden matkakustannusten enimmäismäärät ovat saajakohtaisia, mutta maksajan ei tarvitse maksuhetkellä tietää, onko vapaaehtoinen saanut matkakustannusten korvauksia myös muilta yleishyödyllisiltä yhteisöiltä. Seura ilmoittaa vapaaehtoiselle maksetut matkakustannusten korvaukset tulorekisteriin, ja mikäli vapaaehtoisen eri yleishyödyllisiltä yhteisöiltä saamat korvaukset yhteensä ylittävät rajan, ne ovat hänelle veronalaisia. 

Koulutuskustannukset 

Vapaaehtoisena toimivalle henkilölle ei muodostu veronalaista etua vapaaehtoistyöhön liittyvästä urheiluseuran maksamasta koulutuksesta, kun se liittyy vaikkapa ohjaajan, kouluttajan tai valmentajan tehtävissä tarvittavien taitojen ja osaamisen hankkimis-, ylläpitämis- tai täydennyskoulutukseen. Vapaaehtoistyöhön liittymättömän koulutuksen tai erityisesti palkkioksi sovitun koulutuksen kustannukset katsotaan sen sijaan koulutukseen osallistuneen henkilön saamaksi veronalaiseksi ansiotuloksi, joka on ilmoitettava tulorekisteriin. 

Sukellusseurassa esimerkiksi ohjaaja-, kouluttaja- ja valmentajakoulutukset, hätäensiapu- ja hapenantokoulutukset ja liikunnan ja urheilun aluejärjestöjen tarjoamat koulutukset sisältyvät verovapaiksi hyväksyttäviin koulutuksiin. 

Vaatteet ja välineet 

Urheiluseuran yhtenäistä ilmettä edistävistä ja selvästi muiden vaatetuksesta erottuvista vaatteista, esimerkiksi seuran logolla varustettu paita, verryttelyasu jne., ei synny vapaaehtoiselle veronalaista etua, jos vaatteita ei ole sovittu korvaukseksi työstä ja vaatteet ovat arvoltaan vähäisiä. Arvoltaan vähäisenä pidetään enintään 100 euron arvoisia vaatteita. Tätä arvokkaammista vaatteista muodostuu veronalaista etua. Veronalaisen edun arvona pidetään vaatteen tai muun tarvikkeen käypää hintaa, lähtökohtaisesti tuotteen arvonlisäverollista hankintahintaa. Jos tuotteen antamiseen liittyy omavastuuosuus, veronalaisen edun arvosta vähennetään vapaaehtoistyöntekijän vaatteesta tai muusta tarvikkeesta seuralle maksama määrä. 

Seura voi hankkia seurassa harrastavien yhteiseen käyttöön erilaisia harjoitus-, urheilu- ja pelivälineitä tai varusteita. Tällaisista välineistä ja varusteista ei synny veronalaista etua. Seuran yksittäisille henkilöille omaksi hankkimat varusteet ovat kuitenkin henkilön veronalaista ansiotuloa. Seura ei voi myöskään maksaa verovapaasti kuittia vastaan vapaaehtoisen itsensä hankkimia välineitä tai varusteita. 

Muut edut 

Jos seurassa on tapana vuosittain muistaa vapaaehtoistyöntekijöitä työstä, jota he tekevät vastikkeetta seuran hyväksi, vapaaehtoistyöntekijöille muistamisena tai kiitollisuuden osoituksena annettavat arvoltaan vähäiset tavaralahjat ja yksilöidyt lahjakortit ovat saajalleen verovapaita silloin, kun niitä ei ole sovittu korvaukseksi työn tekemisestä. Verovapaus edellyttää, että henkilö ei ole saanut valita lahjaa vapaasti, lahja on saatu muuna kuin rahana tai siihen verrattavana suorituksena ja sen arvo on enintään 100 euroa.  

Seura saattaa myös järjestää vapaaehtoisille erilaisia virkistystilaisuuksia. Tällaisista tilaisuuksia ei muodostu veronalaista etua, jos tilaisuudet ovat satunnaisia, kustannuksiltaan kohtuullisia, eivätkä ole ennalta sovittua korvausta työn tekemisestä. Tällaisia tilaisuuksia ovat esimerkiksi saunailta tarjoiluineen tai kauden päättäjäisillallinen ravintolassa. 


Päivityksiä Dyykin taustajärjestelmään 

Dyykin taustajärjestelmä päivittyi keskiviikkona 29.3. Päivitys jatkoi aiempaa ulkoasu-uudistusta, ja sen myötä tietyt Dyykin ominaisuudet ja toiminnot ovat siirtyneet hiukan eri paikkoihin. 

Oma oppiminen, Oma kouluttaminen 

Oma oppiminen kokoaa yhteen oppimista tukevia ilmoituksia. Näkymässä näytetään asioita, jotka näkyivät ennen päivitystä Viestit-osion Ilmoitukset-välilehdellä. 

Hallinnoijan roolissa toimivilla (kurssien vastuukouluttajat ja kouluttajat) näkyy Oman oppimisen tilalla Oma kouluttaminen -näkymä, jossa ovat kaikki omaan kouluttamiseen liittyvät asiat. 

Jos toimit Dyykissä sekä Hallinnoijan että Oppijan roolissa (vastuukouluttajana tai kouluttajana jollain kurssilla, ja oppilaana jollain kurssilla), Oma oppiminen/Oma kouluttaminen -näkymässä näytetään valitun roolin ilmoitukset. Näet toisen roolin ilmoitukset, kun vaihdat roolia Hallinnoi/Opiskele-painikkeesta. Painikkeen yhteydessä näkyy tieto siitä, kuinka monta lukematta olevaa viestiä ja ilmoitusta toisessa roolissa on. 

Materiaalit ja Suoritukset 

Materiaalit, Suoritukset ja kielivalinta on siirretty Työpöydältä oman profiilikuvakkeen taakse. Profiilikuvake löytyy Dyykin oikeasta yläkulmasta. Koska muutos aiempaan verrattuna on merkittävä, näytetään työpöydällä asiasta huomautusviesti. Käyttäjä voi poistaa huomautuksen näkyvistä painamalla huomautuksessa olevaa ruksia. 

Kouluttajilla näkyy työpöydällä edelleen Suoritukset-näkymä, josta voi seurata Oppijoiden suorituksia. Käyttäjän omat suoritukset ovat profiilikuvakkeen takana. 


Tiekarttatyöpaja 16.5. 

Sukeltajaliiton koulutusvalikoiman ja Dyykki-sisältöjen kehittämistä ohjataan tiekartan avulla.  

Tiistaina 16.5. kello 18-20 järjestetään Tiekartta-työpaja, jossa Sukeltajaliiton jäsenistöllä ja jäsenseuroilla on mahdollisuus vaikuttaa tiekarttaan ja kertoa sitä koskevista toiveistaan.  

Mihin päin kehittämistyön painopistettä pitäisi jatkossa suunnata? Mitä kursseja ja työpajoja Sukeltajaliiton koulutustarjontaan toivotaan? Missä tärkeysjärjestyksessä uusia kursseja ja työpajoja tulisi lähteä toteuttamaan? Miten olemassa olevia Dyykki-sisältöjä tulisi kehittää eteenpäin? Mitä uusilta Dyykki-sisällöiltä toivotaan? Mitä palautteita ja toiveita seuroilla, seurajohdolla, ohjaajilla, kouluttajilla ja jäsenillä on?  

Ilmoittaudu 14.5.2023 mennessä sukeltaja.fi kalenterissa. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki maanantaina 15.5.2023.

Peruuta lähetys

Tämän uutiskirjeen toteutus: OnlineMailer

Unsubscribe

This newsletter was made with: OnlineMailer