Kouluttajaposti  5/2023 26.5.2023

Tässä kirjeessä

  • Tiekartta ja koulutus -työpajan antia 

Tiekartta ja koulutus -työpajan antia

Tiistaina 16.5. nuorisovaliokunta ja laitesukellusvaliokunta järjestivät seurojen puheenjohtajille ja kouluttajille suunnatun etätyöpajan, jossa heillä oli mahdollisuus vaikuttaa tiekarttaan, kertoa sitä koskevista toiveistaan ja keskustella koulutusten käytännön järjestämisestä seuroissa ja seurojen välisenä yhteistyönä. 

Tilaisuus oli osittain jatkumoa puheenjohtajaillassa syntyneelle koulutusaiheiselle keskustelulle. 

Osallistuminen oli aktiivista ja keskustelu vilkasta. Kurssivalikoiman kattavuus ja Dyykin mahdollistamat joustavat koulutustavat saivat kiitosta. 

Työpajat

Keskusteltessa kursseista ja työpajoista ja niiden välisistä eroista todettiin, että työpajoja on helpompi sopeuttaa paikallisiin olosuhteisiin, mikä lisää motivaatiota niiden järjestämiseen. Uusiksi työpajojen aiheiksi ehdotettiin valokuvausta, videokuvausta ja joessa sukeltamista. Kouluttajan työpaja, jossa käytäisiin läpi mitä kaikkea koulutustarjonnassa on olemassa ja miten eri kursseja järjestetään käytännössä, oli myöskin ehdotus, joka sai runsaasti kannatusta.  

Ohjaaja- tai kouluttajakorttia uusittaessa seuran nuorisovastaavalla ja koulutusvastaavalla on väljästi määritellyt mahdollisuudet toimia tilanteen mukaan ja edellyttää tarpeelliseksi katsomiaan suoritteita ja kertausta kortinuusijalta. Tämä toki antaa kortinuusintaan joustavuutta, mutta saattaa olla varsinkin tehtävässään uudelle koulutusvastaavalle myös haastavaa. Toiveena esitettiinkin, että uusimisellekin voisi olla liiton laatima kortinuusimistyöpajan runko, jota nuorisovastaava ja koulutusvastaava voisivat tarvittaessa ottaa käyttöön. 

Dyykki

CMAS Enriched Air Nitrox Diver -kurssin Dyykki-materiaalista toivottiin englanninkielistä versiota mahdollisimman nopeasti. Laitesukelluksen sisällöntuottajaryhmä nostaa käännöksen prioriteetiksi. 

Dyykkiin liittyvä käytännön kysymys liittyi kouluttajan työpöydälle ajan mittaan kertyvien kurssien määrään. Jos kurssille ei olekaan tullut oppilaita ja kurssi on siksi tarpeeton ja vie turhaan tilaa työpöydältä, sen saa poistettua ottamalla yhteyttä Sukeltajaliiton toimistoon. Liiton henkilökunta voi poistaa kurssin kalenterista ja Dyykistä. Jos kyseessä on valmiiksi tullut kurssi, jonka kaikki ovat suorittaneet hyväksytysti loppuun, kurssin voi kurssin vastuukouluttaja sulkea Dyykissä (Muokkaa > Asetukset > Ajasta/Sulje kurssi). Tällöin kaikki oppilastiedot ja kurssin suoritustiedot jäävät edelleen talteen. Työpöydän Aktiivinen-välilehti tulee siistimmäksi, ja suljettu kurssi löytyy tarvittaessa Suljettu-välilehdeltä. 

Toiminnan aktivointi

Koronarajoitusten poistuttua monessa seurassa on noussut haasteeksi ohjaajien ja kouluttajien passivoituminen tauon aikana. Viisastenkiveä uudelleenaktivointiin ei keskustelussa löydetty. Positiivisena koettiin, että kouluttajakursseilta valmistuneet uudet kouluttajat pääsevät nykytilanteessa nopeammin vastuukouluttajiksi. 

Seurojen välinen koulutusyhteistyö on löytänyt monia muotoja. Kursseja on voitu järjestää seurojen yhteistyökursseina, jolloin mukana on ollut sekä kouluttajia että oppilaita eri seuroista. Toisissa tapauksissa kouluttaja on tullut toisesta seurasta pitämään sellaista kurssia, jolle seurassa ei ole ollut omaa kouluttajaresurssia. Ja joissain tapauksissa oppilaat ovat lähteneet oppilaiksi toisen seuran järjestämälle kurssille. 

Yhteistyötä ja kouluttajaresurssien jakamista seurojen kesken voisi helpottaa, jos kouluttajatietoja jaettaisiin esim. liiton sivuilla. Tätä mahdollisuutta luvattiin tutkia, mutta ensin on selvitettävä yksityisyyden suojaan ja tietojen julkaisulupiin liittyvät kysymykset. Liiton sivuilta löytyy CMAS M3 -kouluttajien ja laitesukelluksen liittokouluttajien tiedot, mutta he ovat antaneet erikseen kirjallisen luvan niiden julkaisemiseen. 

Säännöllisiä tapaamisia

Suurta kannatusta sai ehdotus, että kouluttajapäiviä ja vastaavia kouluttajatapaamisia alettaisiin taas järjestämään. Sekä valtakunnalliset että alueelliset tapaamiset saivat kannatusta. Aluetapaamisia pidettiin erityisen hyödyllisinä lähellä olevien seurojen verkostoitumisen ja yhteistyön kehittämisen kannalta. 

Myös webinaareille ja verkkotyöpajoille toivottiin säännöllistä jatkoa. Laitesukellusvaliokunta onkin sitoutunut järjestämään Dyykki ja koulutus -teemaisen webinaarin vuosittain tammikuun puolivälissä. Tätä voitaisiin jatkossa täydentää vuosittain järjestettävällä verkkotyöpajalla. Nuorisovaliokunta järjestää säännöllisesti ideawebinaareja. 

Työpajan päätteeksi Irene Savolainen esitteli tulossa olevaa pyrstösukelluksen koulutuskokonaisuutta.

Peruuta lähetys

Tämän uutiskirjeen toteutus: OnlineMailer

Unsubscribe

This newsletter was made with: OnlineMailer