Seuraposti 5/2023 19.6.2023

Tässä kirjeessä

  • Koulutustoiminta vilkastunut
  • Tuo esille seuran toimintaa
  • Seurakyselyyn vastaminen kannattaa
  • Sukeltajia tarvitaan! Näin voit auttaa
  • Ehdolle Sukeltajaliiton hallitukseen
  • Liiton syyskokous Tampereella
  • Seuran nuoret maauimalaleirille Hämeenlinnaan
  • Seuran mallisäännöt ovat uudistuneet
  • Tiekartta ja koulutus -työpajan antia
  • Toimiston kesä

Koulutustoiminta vilkastunut

Koulutustoiminta on lähtenyt pandemian aiheuttaman notkahduksen jälkeen hyvään nousuun sekä seuroissa että Sukeltajaliiton valiokunnissa. Eri tasoisia ohjaaja- ja kouluttajakursseja on talven ja kevään aikana järjestetty pääkaupunkiseudulla, Hämeenlinnassa, Tampereella, Rovaniemellä ja Kuortaneella. Erityisen hienoa on, että kuuttiohjaajakurssi toteutui usean vuoden tauon jälkeen. AIDA-vapaasukelluskouluttajakurssi tuo taas kaivattuja lisäresursseja vapaasukelluskoulutukseen. Vapepa-sukeltajakurssi ja sen yhteydessä järjestetty yhteistoimintaharjoitus toteutuivat Kuopiossa. Laitesukelluskokeiluja ja laitesukelluksen peruskursseja on järjestetty seuroissa vilkkaasti.

LUE LISÄÄ


Tuo esille seuran toimintaa

Kesällä ollaan paljon harrastamassa, ja retkiä, leirejä ja tapahtumia on runsaasti. Nyt kannattaa pitää oman seuran toimintaa esillä, jotta uutta harrastusta tai kotiseuraa etsivät löytävät mukaan. Postaa aktiivisesti somessa, tarjoa paikallismedialle pikkujuttuja seuran toiminnasta tai pyydä heidät mukaan tutustumaan tapahtumiinne. Merkitse myös @sukeltajaliitto julkaisuihin, niin voimme jakaa kesätunnelmia seuroista myös Liiton kanavilla.


Seurakyselyyn vastaaminen kannattaa

Viimeisin Sukeltajaliiton seuroille kohdennettu kysely toteutettiin viime maaliskuussa. Kiitokset niille 27 seuralle, jotka vastasivat kyselyyn. Hallitus on perehtynyt vastauksiin ja ottaa niitä huomioon ensi vuoden toiminnan suunnittelussa. Osa seurakyselyyn vastanneista seuroista toivoi yhteydenottoa seurakehittäjältä tai ilmoitti kiinnostuksensa Tähtiseura-ohjelmaan mukaan lähtemisestä. Osaan seuroista onkin jo oltu yhteydessä, ja kaikkiin kontaktipyynnön esittäneisiin tullaan olemaan yhteydessä heinäkuun alkuun mennessä.


Sukeltajia tarvitaan! Näin voit auttaa

SYKEn Pohjaroska-projekti on käynnissä, ja sukeltajien havaintoja Itämeren roskista kaivataan. Lue tarkemmin 

Kalanpyydykset pois luonnosta. Re:Fish-hankkeessa kansalaisia kannustetaan ilmoittamaan löytämänsä tai kadottamansa kalanpyydykset SYKElle. Lue tarkemmin


Ehdolle Sukeltajaliiton hallitukseen

Sukeltajaliiton syyskokouksessa 7.10. valitaan jäseniä liiton hallitukseen erovuoroisten tilalle. Ehdollepanotoimikunta on aloittanut työnsä ja etsii sopivia henkilöitä asettumaan ehdolle hallitukseen. Onko teidän seurassanne hallitustyöstä kiinnostuneita jäseniä?

Hallituksen jäsenen tehtävä tarjoaa erittäin mielenkiintoisen näköalapaikan sekä sukeltamiseen lajina että laajemminkin suomalaisen urheilun kehittämiseen keskusjärjestötasolla. Tehtäviin valituilla on erinomainen mahdollisuus verkostoitua erilaisten sukellusalan toimijoiden kanssa.

Lue lisää aiheesta sukeltaja.fi uutisista ja ota yhteyttä ehdollepanotoimikuntaan, yhteystiedot ja löytyvät uutisesta.


Liiton syyskokous Tampereella

Liiton syyskokous järjestetään lauantaina 7.10. Tampereella. Ennen syyskokousta järjestetään seurojen viestintää koskeva työpaja. Tarkempi ohjelma ja aikataulu päivitetään tapahtumakalenteriin, ja kutsu julkaistaan sukeltaja.fi uutisissa.


Seuran nuoret maauimalaleirille Hämeenlinnaan

Hämeenlinnassa Ahveniston maauimalassa järjestetään 26.−27.8. nuorten leiri. Sukelluslajit tutuksi  -teemalla tutustutaan eri sukelluslajeihin ja treenataan osaavien valmentajien ohjauksessa, mukana uppopallo, räpyläuinti, vapaasukellus ja pelastustaidot. Treenit on suunniteltu noin 14−20-vuotiaille.

Ilmoittaudu viimeistään 28.7. sukeltaja.fi tapahtumakalenterissa.

Lisätiedot: nuorisopäällikkö heli.halava@sukeltaja.fi.


Seuran mallisäännöt ovat uudistuneet

Olympiakomitea on uudistanut seuran mallisäännöt. Jos seuranne säännöt kaipaavat päivitystä, kannattaa tutustua mallisääntöihin ennen uudistusten tekemistä.

Mallisäännöt löytyvät täältä


Tiekartta ja koulutus -työpajan antia 

16.5. nuorisovaliokunta ja laitesukellusvaliokunta järjestivät seurojen puheenjohtajille ja kouluttajille suunnatun etätyöpajan, jossa heillä oli mahdollisuus vaikuttaa tiekarttaan, kertoa sitä koskevista toiveistaan ja keskustella koulutusten käytännön järjestämisestä seuroissa ja seurojen välisenä yhteistyönä. Tilaisuus oli osittain jatkumoa puheenjohtajaillassa syntyneelle koulutusaiheiselle keskustelulle. 

Osallistuminen oli aktiivista ja keskustelu vilkasta. Kurssivalikoiman kattavuus ja Dyykin mahdollistamat joustavat koulutustavat saivat kiitosta. 

Kun keskusteltiin kursseista ja työpajoista ja niiden välisistä eroista todettiin, että työpajoja on helpompi sopeuttaa paikallisiin olosuhteisiin, mikä lisää motivaatiota niiden järjestämiseen. Uusiksi työpajojen aiheiksi ehdotettiin valokuvausta, videokuvausta ja joessa sukeltamista. Myös kouluttajan työpaja, jossa esiteltäisiin koulutustarjontaa ja uusien kurssien ja työpajojen käytännön järjestämistä, sekä ohjaaja- ja kouluttajakorttien uusimisen työpaja saivat runsaasti kannatusta.  

Muutama kouluttajien Dyykin käyttöön liittyvä kysymys sai vastauksensa. 

Koronarajoitusten poistuttua monessa seurassa on noussut haasteeksi ohjaajien ja kouluttajien passivoituminen tauon aikana. Viisastenkiveä uudelleenaktivointiin ei keskustelussa löydetty. Positiivisena koettiin, että kouluttajakursseilta valmistuneet uudet kouluttajat pääsevät nykytilanteessa nopeammin vastuukouluttajiksi. 

Seurojen välinen koulutusyhteistyö on löytänyt monia muotoja. Kursseja on voitu järjestää seurojen yhteistyökursseina, jolloin mukana on ollut sekä kouluttajia että oppilaita eri seuroista. Toisissa tapauksissa kouluttaja on tullut toisesta seurasta pitämään sellaista kurssia, jolle seurassa ei ole ollut omaa kouluttajaresurssia. Ja joissain tapauksissa oppilaat ovat lähteneet oppilaiksi toisen seuran järjestämälle kurssille. 

Yhteistyötä ja kouluttajaresurssien jakamista seurojen kesken voisi helpottaa, jos kouluttajatietoja jaettaisiin esim. liiton sivuilla. Tätä mahdollisuutta luvattiin tutkia, mutta ensin on selvitettävä yksityisyyden suojaan ja tietojen julkaisulupiin liittyvät kysymykset. Liiton sivuilta löytyy CMAS M3 -kouluttajien ja laitesukelluksen liittokouluttajien tiedot, mutta he ovat antaneet erikseen kirjallisen luvan niiden julkaisemiseen. 

Suurta kannatusta sai ehdotus, että kouluttajapäiviä ja vastaavia kouluttajatapaamisia alettaisiin taas järjestämään. Sekä valtakunnalliset että alueelliset tapaamiset saivat kannatusta. Aluetapaamisia pidettiin erityisen hyödyllisinä lähellä olevien seurojen verkostoitumisen ja yhteistyön kehittämisen kannalta. 

Myös webinaareille ja verkkotyöpajoille toivottiin säännöllistä jatkoa. Laitesukellusvaliokunta onkin sitoutunut järjestämään Dyykki ja koulutus -teemaisen webinaarin vuosittain tammikuun puolivälissä. Tätä voitaisiin jatkossa täydentää vuosittain järjestettävällä verkkotyöpajalla. Nuorisovaliokunta järjestää säännöllisesti ideawebinaareja. Puheenjohtajaillat jatkuvat totuttuun tapaan. 

Työpajan päätteeksi Irene Savolainen esitteli tulossa olevaa pyrstösukelluksen koulutuskokonaisuutta.


Toimiston kesä

Sukeltajaliiton toimisto palvelee kesäkuusta elokuun loppuun ma-pe klo 8-15. Toimisto on lomalla 10.-30.7.

Hyvää sukelluskesää!

Peruuta lähetys

Tämän uutiskirjeen toteutus: OnlineMailer

Unsubscribe

This newsletter was made with: OnlineMailer