Kouluttajaposti 9/2023 1.12.2023

Tässä kirjeessä

  • Tule mukaan kehittämään laitesukellusta!
  • Tuplapullojen käyttö
  • Dyykistä tulevat ilmoitukset
  • Ohjaaja- ja kouluttajakoulutus 2024
  • DAN-ensiapukouluttajakurssi 2024
  • Jokivesissä sukeltamisen turvallisuus

Tule mukaan kehittämään laitesukellusta!

Onko sinulla tunti aikaa? Tai vähän enemmän? Ideoita suomalaisen laitesukelluksen kehittämiseen? Virtaa ja halua vaikuttaa asioihin? Et ehkä pysty sitoutumaan pitkäksi aikaa, mutta joskus olisi kiva tehdä jotakin? Sukeltajaliiton laitesukellusvaliokunnalla on sinulle hommia! Meillä on paljon erilaisia tehtäviä vapaaehtoisille. Monenlaista osaamista tarvitaan ja pienikin panos vie harrastustamme eteenpäin.

Laitesukelluksen sisällöntuottajaryhmässä työstetään Dyykki-kurssien sisältöjä. Ryhmän toimintaan voi osallistua mm. antamalla käyttöön valokuvia, kuvaamalla videoita, tekemällä kuvitusta, oikolukemalla materiaaleja, tuottamalla tekstiä jne. Ja jos kaipaat suurempaa vastuuta, jokaiselle Dyykki-kurssille tarvitaan ”omistaja”, joka koordinoi ao. kurssin kehittämistä. Sisällöntuottajaryhmässä saat tukea ja neuvoja ryhmän jäseniltä, ja sinut perehdytetään Dyykin sisällöntuotantoon.

Laitesukellusvaliokunnan jäsenyys tarjoaa aitiopaikan Sukeltajaliiton ja liiton jäsenseurojen laitesukellustoiminnan ja -koulutuksen kehittämiseen. Jos sinulla on mahdollisuus panostaa hieman enemmän yhteisiin asioihin, laitesukellusvaliokunta tarjoaa siihen mahdollisuuden.

Ota yhteyttä ja kerro, mikä sinua kiinnostaa ja mihin sinulla on mahdollisuus sitoutua vuoden 2024 aikana mika.rautiainen@sukeltaja.fi


Tuplapullojen käyttö

Laitesukellusvaliokunta on saanut kysymyksen, miksi ”liitto kieltää” tuplapulloilla sukeltamisen muilta kuin tekniikkasukeltajilta, ja mikä tekee tuplapullojen käyttämisestä tekniikkasukeltamista?

Sukeltajaliitolla ei ole olemassa tuplapulloilla sukeltamista koskevia kieltoja tai vastaavia ohjeistuksia. Jokainen voi sukeltaa niillä varusteilla, joita hän osaa käyttää, jotka soveltuvat ko. sukellukseen ja jotka soveltuvat sukellusryhmän kokonaisuuteen ja ryhmän jäsenten osaamistasoon niin, että ryhmän jäsenet osaavat toimia oikein myös varusteisiin liittyvissä ongelmatilanteissa.

Kurssisukelluksilla ja koulutustilanteissa kurssin sisältöön kuuluvat harjoitukset eivät saa häiriintyä käytettävien varusteiden vuoksi. Jos harjoitusten tekeminen onnistuu tuplapulloilla sekä osallistujilta että kouluttajilta, niitä voi käyttää myös koulutustilanteessa. Mallisuoritukset on näytettävä vastaavilla varusteilla, kuin mitä oppilaat käyttävät.


Dyykistä tulevat ilmoitukset

Miksi Dyykistä tulee välillä ilmoituksia, että on liitetty jäseneksi uudelle lukuversiolle? Perusajatus on, että kouluttajat näkevät sekä kaikkien niiden kurssien lukuversiot, joiden vastuukouluttajana he voivat toimia, että kaikkien niiden kurssien lukuversiot, joilla he voivat toimia avustavissa tehtävissä pidemmälle koulutetun kouluttajan johdolla.

Kun Dyykkiin perustetaan uusi kurssi ja siihen liittyvä uusi lukuversio, kouluttajat liitetään lukuversioon jäseniksi ja siitä tulee heille sähköpostiin ilmoitus.

Miksi sitten joskus Dyykissä ei näy mitään uutta, vaikka ilmoitus on tullutkin?

Joskus käy niin, että lukuversio perustetaan valmiiksi hyvissä ajoin, mutta kurssin sisältöä ollaan vasta tekemässä. Kun sisältö valmistuu, myös lukuversio päivitetään.

On myös muistettava, että kaikki lukuversiot näkyvät Dyykin Opiskele-näkymässä. Hallinnoi-näkymässä näet vain ne kurssit, joilla olet kouluttajana. Hallinnoi / Opiskele -valitsin löytyy profiilivalikostasi Dyykin oikeasta yläkulmasta.


Ohjaaja- ja kouluttajakoulutus 2024

Kiitos kaikille ohjaaja- ja kouluttajakoulutuksen 2024 tarvekyselyyn vastanneille seuroille! Vuoden 2024 koulutuksia suunnitellaan saatujen vastusten perusteella.

Jos ohjaaja- ja kouluttajakoulutustarpeita ilmenee, voitte aina olla yhteydessä ja kertoa niistä myös kyselyn ulkopuolella.

Snorkkelisukelluksen ja pyrstösukelluksen ohjaaja- ja kouluttajakurssit: heli.halava@sukeltaja.fi

Laitesukelluksen kouluttajakurssit: mika.rautiainen@sukeltaja.fi

CMAS M3 -kouluttajien ja liittokouluttajien tiedot liiton sivuilla.


DAN-ensiapukouluttajakurssi 2024

Sukeltajaliiton ensiapukoulutusvaliokunta järjestää DAN ensiapukouluttajakurssin 23.-24.11.2024 pääkaupunkiseudulla. Kurssi voidaan pitää n. 100 km etäisyydellä pääkaupungista, kurssipaikka vielä avoin.

Kurssi sisältää perusensiavun ja sydäniskurin käytön (DAN Basic Life Support+ Automated External Defibrillation), happiensiavun peruskurssin (DAN O2), happiensiavun jatkokurssin (DAN Advanced Oxygen first aid for Scuba Diving Injuries) sekä neurologinen tutkiminen (DAN NEURO) kouluttajaosiot.

Pääsyvaatimukset:

  • Voimassaoleva DAN-jäsenyys ja sukelluskouluttajakortti (tai laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö)
  • Oppilaalla tulee olla edellä mainittuihin osioihin liittyvät DAN Provider-tason kurssit käytynä alle 2 vuoden aikana.

Hinta: 760 euroa sisältäen opetuksen ja oppimateriaalin.

Majoitus ja ruokailu eivät sisälly kurssin hintaan, vaan jokainen vastaa niistä kustannuksista itse.

Ilmoittaudu täällä.


Jokivesissä sukeltamisen turvallisuus

Museovirasto, Nastolan sukellussuunnistajat, Sukeltajaliitto ja Elimäen kotiseutuyhdistys järjestivät 9.11. Jokiarkeologian verkkotyöpajan. Yhdessä työpajan pienryhmistä pohdittiin jokivesissä sukeltamisen erityispiirteitä ja turvallisuutta.

Onko sinulla kokemusta virtaavissa jokivesissä sukeltamisesta? Onko sinulla hyviä neuvoja ja vinkkejä? Mitä hyviä käytäntöjä jokivesissä sukeltamiseen kannattaisi noudattaa?

Ota yhteyttä mika.rautiainen@sukeltaja.fi

Peruuta lähetys

Tämän uutiskirjeen toteutus: OnlineMailer

Unsubscribe

This newsletter was made with: OnlineMailer