Kouluttajaposti 1/2024 17.1.2024

Tässä kirjeessä

  • Laitesukelluskokeilu päivittyi
  • Kouluttajakorttien uusiminen 
  • Tekniikkasukelluskouluttajanimitykset 
  • Laitesukelluskokeilut ja peruskurssit ajoissa kalenteriin 
  • Laitesukellusvaliokunta 2024 
  • DAN-ensiapukouluttajakurssi marraskuussa

Laitesukelluskokeilu päivittyi 

Laitesukelluskokeilun järjestämisohjetta on päivitetty. Päivitetty ohje on hyväksytty käyttöön Sukeltajaliiton hallituksen 9.12.2023 kokouksessa. Ohje löytyy liiton sivujen Materiaalipankista

Ohjeen nimi on vaihdettu suomenkieliseen. Osallistujien alaikärajaa koskevaa ohjetta on päivitetty: jatkossa laitesukelluskokeiluun voivat osallistua kaikki vähintään 10 vuotta täyttäneet riippumatta siitä, ovatko he suorittaneet snorkkelisukelluskortteja vai eivät.  

Päivitetystä järjestämisohjeesta on poistettu päällekkäisyyksiä Sukeltajaliiton CMAS-koulutuksen yleisen koulutusohjeen kanssa, ja ohjeen rakennetta on muokattu loogisemmaksi. Muutokset on merkitty näkyviin sinisellä värillä. 

Laitesukelluskokeilua varten on myös otettu käyttöön uusi ennakkotietolomake. Lomakkeella voidaan korvata kansainvälinen  terveysselvitys/lääkärintarkastuslomake. Lomake on ollut kouluttajan suorassa valvonnassa allasolosuhteissa järjestettävissä laitesukelluskokeiluissa tarpeettoman raskas kokeilun vaativuustasoon nähden. Uusi lomake löytyy sekä suomen- että englanninkielisenä Materiaalipankin Lomakkeet-kansiosta. Se on myös linkitetty Tervetuloa laitesukelluskokeiluun! -materiaaliin Dyykissä. 


Kouluttajakorttien uusiminen 

Sukeltajaliiton myöntämät kouluttajakortit ovat voimassa viisi vuotta kortin myöntämisvuoden viimeisestä päivästä lukien. Ne uusitaan Sukeltajaliiton Dyykki-oppimisympäristössä. Kouluttajakortin uusinta edellyttää koulutusvastaavan täyttämää seuran kirjallista esitystä

Tarkista kouluttajakortin uusimisen ehdot CMAS-koulutuksen yleisen koulutusohjeen luvusta 6.3. 

Kouluttajakortin uusinta tapahtuu niin, että ilmoittaudut liiton tapahtumakalenterin kautta ao. kortinuusinta”kurssille”. Sen jälkeen sinulle avautuu Dyykkiin toteutus, jonka kautta pääset täyttämään tarvittavat tiedot, lähettämään liitteet ja hyväksymään uusimisen ehdot. 

Kouluttajakorttien uusimiset liiton kalenterissa:


Tekniikkasukelluskouluttajanimitykset 

Sukeltajaliiton laitesukellusvaliokunta voi nimittää eräitä CMAS-tekniikkasukelluskouluttajia hakemusten perusteella, kun järjestämisohjeissa määritellyt nimityksen edellytykset täyttyvät. 

Nimityksen hakeminen tapahtuu niin, että ilmoittaudut liiton tapahtumakalenterin kautta ao. nimitys”kurssille”. Sen jälkeen sinulle avautuu Dyykkiin toteutus, jossa annat tarvittavat tiedot nimityksen ehtoihin liittyen. Laitesukellusvaliokunta käsittelee nimityshakemukset kokouksessaan. 

CMAS-tekniikkasukelluskouluttajaluokkia, joita voi hakea nimityksellä ovat: 


Laitesukelluskokeilut ja peruskurssit ajoissa kalenteriin 

Nyt on juuri se aika vuodesta, kun sukellusharrastuksen aloittamisesta kiinnostuneet etsivät laitesukelluskokeiluita, peruskursseja ja sukellusseuraa, johon voisivat liittyä. 

Kokeilut ja kurssit kannattaa perustaa Sukeltajaliiton koulutuskalenteriin mahdollisimman aikaisin, vaikka esim. kurssi alkaisikin vasta myöhemmin kevättalvella. Kalenteri toimii omalta osaltaan markkinointikanavana. 

Sukeltajaliitto markkinoi seurojen tukena tulevista sukelluskokeiluista ja peruskursseista myös sosiaalisessa mediassa. 


Laitesukellusvaliokunta 2024 

Laitesukellusvaliokunta edistää laitesukelluskouluttajien koulutusta seurojen tarpeiden mukaisesti. Tarpeita kartoitetaan vuosittain kyselyllä. Vuoden 2024 koulutustarvekysely järjestettiin lokakuussa 2023. Kouluttajakurssien käytännön järjestämisestä vastaavat CMAS M3 -kouluttajat ja liittokouluttajat. Heidän yhteystietonsa löydät täältä

Opetusmateriaalin tuotanto ja ylläpitäminen, mm. Dyykki-sisällöt, videot jne. ovat tärkeä osa laitesukellusvaliokunnan tehtäviä. Valiokunnan ohjauksessa toimivassa laitesukelluksen sisällöntuottajaryhmässä työstetään Dyykki-kurssien sisältöjä.

Sisällöntuottajaryhmässä riittää aina tekemistä, ja kiinnostuneilla henkilöillä on aina mahdollisuus päästä mukaan. Ryhmän toimintaan voi osallistua mm. antamalla käyttöön valokuvia, kuvaamalla videoita, tekemällä kuvitusta, oikolukemalla materiaaleja, tuottamalla tekstiä jne. Ja jos kaipaat suurempaa vastuuta, jokaiselle Dyykki-kurssille tarvitaan ”omistaja”, joka koordinoi ao. kurssin kehittämistä. Sisällöntuottajaryhmässä saat tukea ja neuvoja ryhmän jäseniltä, ja sinut perehdytetään Dyykin sisällöntuotantoon. Ota yhteyttä ja kerro, mikä sinua kiinnostaa ja mihin sinulla on mahdollisuus sitoutua vuoden 2024 aikana mika.rautiainen@sukeltaja.fi  

Seurojen välisen koulutusyhteistyön kehittäminen ja seurojen tukeminen koulutustoiminnassa kuuluu myös valiokunnan tehtäviin. Laitesukellusvaliokunta tulee vuoden 2024 aikana mm. järjestämään koulutusvastaavien webinaarin ja kouluttajawebinaarin, julkaisemaan Kouluttajapostia, kirjoittamaan artikkeleita Sukeltaja-lehteen ja mm. ylläpitämään Sukeltajaliiton CMAS-kouluttajien Facebook-ryhmää. Webinaarien aikatauluista tiedotetaan erikseen tulevissa Kouluttajaposteissa. 

Laitesukellusvaliokunnan jäsenet vuonna 2024 ovat: 

Marcin Dobrucki, puheenjohtaja, CMAS-asiat 
Nora Berghem, somevastaava, kouluttajien Facebook-ryhmä 
Ari-Pekka Hakulinen, tekniikkasukellus 
Tommi Hartman, liittokouluttajat 
Tero Lehtonen, Dyykki-sisällön tuotanto 
Timo Ovaskainen, soveltava sukellus 
Sanna Paukku, seurayhteydet, seurojen koulutusvastaavat 

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@sukeltaja.fi 


DAN-ensiapukouluttajakurssi marraskuussa

Sukeltajaliiton ensiapukoulutusvaliokunta järjestää DAN ensiapukouluttajakurssin 23.-24.11. pääkaupunkiseudulla. Kurssi voidaan pitää n. 100 km etäisyydellä pääkaupungista, kurssipaikka vielä avoin. 

Kurssi sisältää perusensiavun ja sydäniskurin käytön (DAN Basic Life Support+ Automated External Defibrillation), happiensiavun peruskurssin (DAN O2), happiensiavun jatkokurssin (DAN Advanced Oxygen first aid for Scuba Diving Injuries) sekä neurologinen tutkiminen (DAN NEURO) kouluttajaosiot. 

Pääsyvaatimukset: 

  • Voimassaoleva  DAN-jäsenyys ja sukelluskouluttajakortti (tai laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö) 
  • Oppilaalla tulee olla edellä mainittuihin osioihin liittyvät DAN Provider-tason kurssit käytynä alle 2 vuoden aikana. 

Hinta: 760 euroa sisältäen opetuksen ja oppimateriaalin. 

Majoitus ja ruokailu ei sisälly kurssin hintaan, vaan jokainen vastaa niistä kustannuksista itse. 

Ilmoittaudu kurssille täällä.

Peruuta lähetys

Tämän uutiskirjeen toteutus: OnlineMailer

Unsubscribe

This newsletter was made with: OnlineMailer