Kouluttajaposti 3/2024 8.3.2024

Tässä kirjeessä

  • CMAS P2 -Dyykkisisällön versiopäivitys 
  • Kurssien teoriakokeiden aukiolo 
  • Mistä Dyykki-sisällöt tulevat? 
  • Uudet potkutekniikkavideot katsottavissa
  • Koulutusvastaavien webinaari 20.3.
  • Jääturvallisuus 
  • Kouluttajakoulutusta Lohjalla 
  • Human Factors in Diving -koulutus 
  • Soveltavan sukelluksen kouluttajakurssi 
  • DAN-kouluttajakurssi 

CMAS P2 -Dyykkisisällön versiopäivitys 

CMAS Two Star Diver -kurssin Dyykki-sisältö on päivittynyt uuteen versioon viikolla 7. Viikon 8 alusta eteenpäin perustetut kurssit pohjautuvat jo uuteen materiaaliin. Kyseessä oli CMAS P2 -kurssin ensimmäinen perusteellinen versiopäivitys neljään vuoteen. 

Myös kurssin lukuversio päivitettiin, joten kannattaa vilkaista Dyykin Oppija-näkymästä löytyvästä lukuversiosta, miten sisältö on muuttunut. 

Seuraavaksi sisällöntuottajaryhmä aloitti CMAS Enriched Air Nitrox Diver -sisällön päivityksen. Kurssi valikoitui seuraavaksi päivityskohteeksi mm. sen laajan käytön vuoksi. 

Sekä CMAS Two Star Diver -kurssin Dyykki-sisällön päivityksestä että CMAS Enriched Air Nitrox Diver -sisällön päivitystarpeesta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteessa mika.rautiainen@sukeltaja.fi


Kurssien teoriakokeiden aukiolo  

Saimme kurssipalautetta, jonka mukaan kurssien teoriakokeiden pitäisi olla kurssin alusta lähtien auki, että "oppilaan ei tarvitsisi odottaa muita".  

Asiasta järjestettiin kysely CMAS-kouluttajien Facebook-ryhmässä.  

Äänestyksessä annettiin 55 ääntä. 90% vastaajista oli sitä mieltä, että on parempi että koe on suljettuna ja kouluttaja avaa sen sopivaksi katsomakseen ajankohdaksi (kuten tähänkin asti on ollut). 

Äänestystuloksen perusteella teoriakokeiden aukiolokäytäntöihin ei tehdä muutoksia. 

Kysymys, mikä teoriakokeen avaamisesta on esitetty on, että miksi kokeen asetuksissa on joku vanha päivämäärä. Päivämäärä on nimenomaan se työkalu, millä kokeen näkyvyyttä hallitaan. Kun kokeeseen on merkitty vanha päivämäärä, se tarkoittaa sitä että koe on suljettu eivätkä oppilaat pääse suorittamaan sitä. Kun kouluttaja haluaa avata kokeen, hän vaihtaa kokeeseen haluamansa avautumis- ja sulkeutumispäivät. Koe on näinollen oppilaiden suoritettavissa näiden päivämäärien välisenä aikana. 


Mistä Dyykki-sisällöt tulevat? 

CMAS ei tuota oppimateriaaleja jäsenliittojensa käyttöön. CMAS julkaisee ainoastaan eri kurssien kansainvälisiä standardeja. Jokainen jäsenliitto julkaisee sitten omalla kielellään standardeihin pohjautuvat kansalliset kurssien järjestämisohjeensa ja tuottaa kurssien oppimateriaalit. 

Sukeltajaliitto on tehnyt sisällön suhteen yhteistyötä mm. pohjoismaisten liittojen, Irlannin, Ison Britannian, Etelä-Afrikan ja Espanjan liittojen kanssa. Valtaosan eri kurssien Dyykki-sisällöistä, niin tekstistä, kuvista kuin videoistakin, ovat kuitenkin tuottaneet kymmenet vapaaehtoiset suomalaiset sukelluskouluttajat. 

Jos jollakulla on halua tulla mukaan auttamaan Dyykki-sisältöjen päivittämisessä tai uusien kurssien luomisessa, niin tarjolla on mielenkiintoisia projekteja eri materiaalien kanssa. Uusia kursseja ja olemassa olevien sisältöjen päivityksiä ja rikastamista tehdään ryhmätyönä, joten kuormitus ei ole erityisen iso henkeä kohden ja konkariporukka kyllä opastaa Dyykin taustajärjestelmän saloihin. Työryhmässä ja sisällöntuottajien palavereissa tutustuu kouluttajiin eri seuroista ympäri Suomea ja saa hyviä verkostoja, uusia ideoita ja hyviä esimerkkejä miten muissa seuroissa on toimittu. Samalla vapaaehtoiset pääsevät tekemään uusia työkaluja, joista on hyötyä myös omassa tulevassa koulutustoiminnassa. 

Jos kiinnostuit, niin ole yhteydessä mika.rautiainen@sukeltaja.fi, niin katsotaan mikä olisi mielenkiintoinen osa-alue sinulle. Tekstin oikoluku, uuden tekstin tuottaminen, kuvien ottaminen tai opetusvideoiden teko, materiaalin käännöstyöt esim. englanniksi, jne. 


Uudet potkutekniikkavideot katsottavissa

Uudet potkutekniikkavideot on julkaistu Sukeltajaliiton Youtube-kanavan Potkutekniikkavideot-soittolistalla. Videoupotuksia tullaan lisäämään eri Dyykki-kurssien sisältöihin, ja Youtubessa olevia videoita on kätevä hyödyntää opetuksessa niilläkin kursseilla mihin upotuksia ei vielä ole ehditty lisäämään. 


Koulutusvastaavien webinaari 20.3.

Keskiviikkona 20.3. kello 18-20 järjestetään ensimmäinen seurojen koulutusvastaaville suunnattu webinaari. 

Webinaarissa mm. 

  • Esitellään seurojen koulutustoiminnan tilannetta kartoittaneen kyselyn tulokset 
  • Keskustellaan yhteisesti seurojen koulutustoiminnan kehittämisestä, jaetaan kokemuksia ja hyviä toimintamalleja 
  • Ideoidaan keinoja kouluttajapolun vahvistamiseksi seuroissa 
  • Keskustellaan seurojen välisestä koulutusyhteistyöstä 
  • Suunnitellaan käytännön toimia siihen, millaista tukea seurojen koulutustoimintaan ja koulutusvastaavien verkostolle tarvitaan vuoden 2024 aikana. 

Webinaari on avoin entisten, nykyisten ja tulevien koulutusvastaavien lisäksi myös kaikille muille kiinnostuneille, vaikka painopiste onkin koulutusvastaavan tehtävissä. Hyvä keskustelu ja eri seurojen kokemusten jakaminen tulee olemaan tärkeä osa webinaarin antia. 

Lisätiedot ja ilmoittautumiset täältä viimeistään 18.3. Osallistumislinkki lähetetään ennakkoon ilmoittautuneille tiistaina 19.3. 


Jääturvallisuus 

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto SUH on päivittänyt Moottorikelkkailu jäällä -ohjeitaan: https://viisaastivesilla.fi/jaalla/moottorikelkkailu-jaalla/ 

Tutustu myös SUH:n muuhun jääturvallisuusmateriaaliin: https://viisaastivesilla.fi/jaalla/  


Kouluttajakoulutusta Lohjalla 

Lohjalla järjestetään täydennyskoulutus lähikouluttajasta CMAS One Star Instructor -kouluttajaksi, CMAS One Star Instructor -kurssi ja CMAS Two Star Snorkel Diver Instructor kortin omaavan kouluttajan cross-over kurssi CMAS Two Star Instructor -kouluttajaksi. 

Kurssien lähiopetus, altaat ja avovedet pidetään maalis-kesäkuussa. Tarkemmat kurssipäivät sovitaan kursseille ilmoittautuneiden kesken. 

Lisätiedot ja ilmoittautumiset liiton kalenterissa: 

Täydennyskoulutus lähikouluttajasta CMAS M1 -kouluttajaksi 

CMAS M1 

Crossover 


Human Factors in Diving -koulutus

Toukokuussa järjestetään kaksi peräkäistä "Human factors in diving" -turvallisuuskurssia, ensimmäinen 9.-10.5. (to-pe) ja toinen 11.-12.5. (la-su).   

Kurssin kuvaus löytyy osoitteesta https://www.thehumandiver.com/hfid-level-2. Kurssin opetuskieli ja oppimateriaalin kieli on englanti. 

Kurssi sisältää myös esivaatimuksena itseopiskelumoduulin verkossa. Linkki itseopiskelumoduuliin lähetetään kurssilaisille etukäteen. Kurssin kouluttajana toimii Andrzej Gornicki, https://www.thehumandiver.com/meet-the-team 

Kurssin hinta on 600 €/henkilö ja sisältää lounaan koulutuspäivinä. Kurssi järjestetään Helsingissä. 

Tiedostelut ja rekisteröinti: marcin.dobrucki@sukeltaja.fi  


Soveltavan sukelluksen kouluttajakurssi 

Soveltavan sukeltamisen CMAS Special Needs Diving -kouluttaja- ja avustajakoulutus järjestetään 26.-28.4. Vierumäen urheiluopistolla. Tämä kurssi on tarkoitettu ensisijaisesti laitesukelluskouluttajille, jotka ovat kiinnostuneita soveltavasta sukeltamisesta. Mukaan otetaan myös muita aiheesta kiinnostuneita, joilla on vähintään CMAS P3 -kortti. He saavat kurssilta avustajapätevyyden.  

Hinta 300 euroa sisältää opetuksen, majoituksen 2 hengen huoneessa ja ruokailut. 

Kurssilla käytettävä oppimateriaali on vielä työvaiheessa, ja oppilaita osallistetaan materiaalin edelleen kehittämiseen ja palautteenantoon. 

Lisätiedot ja ilmoittautumiset Sukeltajaliiton tapahtumakalenterin kautta. Ilmoittautumiset erikseen kouluttaja- ja avustajakoulutukseen, vähintään CMAS M1-kouluttajat ilmoittautuvat täältä, ja CMAS P3-sukeltajat ja lähikouluttajat ilmoittautuvat täältä

Soveltavalla sukeltamisella tarkoitetaan sellaisten henkilöiden sukeltamista, joiden on vamman, sairauden, toimintakyvyn heikentymisen tai sosiaalisen tilanteen vuoksi vaikea osallistua normaaliin sukellustoimintaan ilman soveltamista, apuvälinettä ja/tai erityisosaamista. 


DAN-kouluttajakurssi 

Sukeltajaliiton ensiapukoulutusvaliokunta järjestää DAN ensiapukouluttajakurssin 23.-24.11. pääkaupunkiseudulla. Kurssi voidaan pitää n. 100 km etäisyydellä pääkaupungista, kurssipaikka vielä avoin.  

Kurssi sisältää perusensiavun ja sydäniskurin käytön (DAN Basic Life Support+ Automated External Defibrillation), happiensiavun peruskurssin (DAN O2), happiensiavun jatkokurssin (DAN Advanced Oxygen first aid for Scuba Diving Injuries) sekä neurologinen tutkiminen (DAN NEURO) kouluttajaosiot.  

Pääsyvaatimukset:  

  • Voimassaoleva  DAN-jäsenyys ja sukelluskouluttajakortti (tai laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö)  
  • Oppilaalla tulee olla edellä mainittuihin osioihin liittyvät DAN Provider-tason kurssit käytynä alle 2 vuoden aikana.  

Hinta: 760 euroa sisältäen opetuksen ja oppimateriaalin. Majoitus ja ruokailu ei sisälly kurssin hintaan vaan jokainen vastaa niistä kustannuksista itse.  

Ilmoittaudu täällä.

Peruuta lähetys

Tämän uutiskirjeen toteutus: OnlineMailer

Unsubscribe

This newsletter was made with: OnlineMailer