Kouluttajaposti 11/2022 16.12.2022

Tässä kirjeessä

  • Jääsukelluksen ohjeet päivittyivät
  • Kortitusmäärät nousussa
  • Vinkkejä 2023 koulutusten suunnitteluun
  • Turvaohje nyt myös englanniksi
  • Dyykin uusi ilme
  • Dyykki ja koulutus -webinaari
  • Kouluttajakoulutusta Rovaniemellä
  • Sukeltajaliiton toimiston joulu

Jääsukelluksen ohjeet päivittyivät

Sukeltajaliiton hallitus on kokouksessaan 10.12.2022 vahvistanut jääsukellusta koskevaan ohjeistukseen päivityksiä.

Laitesukelluksen turvaohjetta päivitettiin jääsukellusluvun (luku 6.) osalta. Muutoksia tuli kahteen kappaleeseen, jotka koskevat avannon kokoa ja yhtä aikaa avannossa olevien sukeltajien määrää. Laitesukelluksen turvaohje 2023 on julkaistu Liiton sivuilla: www.sukeltaja.fi > Materiaalipankki > Turvallinen sukeltaja. Muutokset on merkitty näkyviin sinisellä värillä.

CMAS Ice Diver -kurssin järjestämisohjetta päivitettiin seuraavasti: Vapaavalintaisia allasharjoituksia koskevaa ohjetta on päivitetty. Avantosukelluksen pintaorganisaatiota ja kouluttajan suorittamaa valvontaa koskevaa ohjetta on päivitetty. Päivitetty ohje on julkaistu Liiton sivuilla: www.sukeltaja.fi > Materiaalipankki > Lajikohtaiset dokumentit ja Norppatoiminta > Laitesukellus. Muutokset on merkitty näkyviin sinisellä värillä.


Kortitusmäärät nousussa

Vuosi 2022 alkoi edelleen koronarajoitusten piirissä. Paikkakuntakohtaisia eroja oli, mutta suurimmaksi osaksi uimahallit olivat vuoden alussa suljettuja ja aukesivat maaliskuulla. Hidasteista huolimatta koulutustoiminta lähti rajoitusten kumouduttua hyvin käyntiin, ja parin vuoden aikana syntynyttä patoutunutta koulutustarvetta päästiin purkamaan.

Kortitusten kokonaismäärä kääntyikin hyvään kasvuun. 16.12.2022 mennessä on jo tehty 694 kortitusta, mikä on enemmän kuin vuosien 2017 (675 kortitusta) ja 2021 (627 kortitusta) koko vuoden kortitusmäärät.

Koronapandemiaa edeltäneet vuodet olivat sukelluskoulutukselle kasvun aikaa. Toivottavasti vuonna 2023 saadaan hyvä kasvuvauhti päälle taas!


Vinkkejä 2023 koulutusten suunnitteluun

Seuran jäsenhankinta ja koulutusmäärien kasvattaminen vaatii töitä. Laitesukelluskokeiluiden (introjen) järjestäminen on eräs tehokkaimmista tavoista saada osallistujia laitesukelluksen peruskurssille, mutta yksi intro ei välttämättä vielä riitä. Kokemus on osoittanut monessa seurassa, että mitä enemmän introja järjestetään alkutalven aikana, sitä enemmän saadaan oppilaita talven ja kevään CMAS One Star Diver -kursseille. Toinen kierros laitesukelluskokeiluita kannattaa järjestää loppukesästä ja alkusyksystä. Syksy on nimittäin myös hyvä aika laitesukelluksen peruskurssien järjestämiseen. Avovesi on syys-lokakuussa oikeastaan lämpimämpää kuin keväällä!

Laitesukelluskokeilut kannattaa perustaa Liiton kalenteriin. Liiton kalenteri toimii yhtenä laitesukelluskokeilun mainospaikkana. Kun laitesukelluskokeilu perustetaan Liiton kalenteriin ja osallistujien ilmoittautuminen tapahtuu kalenterin kautta, seura saa käyttöönsä kokeilijoiden tiedot, joita voidaan käyttää laitesukelluksen peruskurssin markkinoimiseen. Laitesukelluskokeilun järjestävälle kouluttajalle on hyödyllistä, että hän pääsee näkemään, millä lailla kokeilun osallistujat ovat lukeneet läpi Dyykki-materiaalin.

Pelkästään peruskursseja järjestämällä seuran tulevaisuutta ei kuitenkaan turvata. Myös seuran olemassa olevien vanhojen jäsenten koulutuspolkuun tulisi panostaa. Työpajat, taitokoulutukset, jatkokurssit ja erikoiskurssit ovat tärkeitä sukeltajien osaamisen kehittämisessä. Ne avaavat jäsenille uusia sukellusmahdollisuuksia, ja yleensä mitä pidemmälle kouluttautunut sukeltaja on ja mitä monipuolisemmin hän pystyy sukeltamaan, sitä pidempään hänen jäsenyytensä seurassa jatkuu.

Tietyt jatkokoulutukset ovat erityisen tärkeitä, koska ne ovat pääsyvaatimuksena suureen osaan edistyneemmästä koulutuksesta. Erityisesti hätäensiapu-, hapenanto- ja Rescue-koulutus muodostavat kokonaisuuden, jota ilman on vaikea kouluttautua pidemmälle.

Otetaan siis koulutukseen panostaminen vuoden 2023 teemaksi, ja pidetään koulutus- ja kortitusmäärät ja seurojen jäsenmäärät kasvussa!


Turvaohje nyt myös englanniksi

Sukeltajaliiton laitesukelluksen turvaohje on ensimmäistä kertaa saatavilla myös englanniksi. Liiton hallitus vahvisti kokouksessaan 10.12.2022 turvaohjeen englanninkielisen käännöksen käyttöönoton.

Englanninkielinen ohje on julkaistu Liiton sivuilla : www.sukeltaja.fi > Materiaalipankki > Turvallinen sukeltaja.

Mikäli suomenkielisen ja englanninkielisen turvaohjeen välillä on ristiriitoja, noudatetaan suomenkielistä versiota.


Dyykin uusi ilme

Dyykin taustajärjestelmän päivityksen myötä myös Dyykki on saanut uuden ilmeen.

Uusi ulkoasu tekee Dyykistä kevyemmän ja entistä visuaalisemman. Kursseihin liittyvänä uudistuksena kaikki käyttäjät näkevät jatkossa yläpalkissa kurssin toiminnot, jotka aiemmin ovat näkyneet vain kurssin pääsivulla.

Hallinnoi/Opiskele -painike löytyy jatkossa sivun oikeasta yläreunasta profiilikuvakkeen takaa. Kouluttajahan näkee mm. eri kurssien lukuversiot Opiskele-sivuilla.


Dyykki ja koulutus -webinaari

Laitesukellusvaliokunta järjestää torstaina 19.1.2023 kello 18-19:30 Dyykki ja koulutus -aiheisen webinaarin.

Aiheina:

  • Ajankohtaiset Dyykistä: mitä uutta on tullut viimeisen vuoden aikana, mitä uutta on tulossa lähiaikoina?
  • Open Badge -osaamismerkit
  • Laitesukelluskoulutuksen tiekartta: mitä asioita on työn alla, mitä on tulossa 2023 aikana

Ilmoittaudu viimeistään tiistaihin 17.1. mennessä Liiton kalenterissa. Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille sähköpostilla keskiviikkona 18.1.


Kouluttajakoulutusta Rovaniemellä

Rovaniemellä järjestetään CMAS One Star Instructor -kurssi huhti-heinäkuussa 2023. Lähiopetusjakso pidetään Rovaniemellä 8.-11.6.2023. Kurssi on avoin kaikille pääsyvaatimukset täyttäville kotipaikasta riippumatta.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset Liiton tapahtumakalenterissa. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 20.3.2023. Laittakaa sanaa kiertämään omissa seuroissanne!

CMAS One Star Instructor -kurssi

Lisäksi Rovaniemellä järjestetään samaan aikaan täydennyskoulutus lähikouluttajasta CMAS M1 -kouluttajaksi, ja crossover -kurssi toisen koulutusjärjestön laitesukelluskouluttajasta tai CMAS Two Star Snorkel Diving Instructor -kouluttajasta CMAS M2 -laitesukelluskouluttajaksi:

Täydennyskoulutus lähikouluttajasta CMAS M1 -kouluttajaksi

CMAS Two Star Instructor -crossover kurssi


Sukeltajaliiton toimiston joulu

Sukeltajaliiton toimisto on suljettuna joulun ja uudenvuoden välisen ajan. Toimisto palvelee taas maanantaista 2.1.2023 alkaen. Hyvää joulua ja uutta vuotta!

Peruuta lähetys

Tämän uutiskirjeen toteutus: OnlineMailer

Unsubscribe

This newsletter was made with: OnlineMailer

OnlineMailer