Kouluttajaposti 3/2021: ajakohtaista kouluttajille ja ohjaajille 24.3.2021

 

Tässä kirjeessä

  • Allasharjoitukset luonnonvesissä
  • CMAS Normoxic Trimix -kurssi
  • Koulutuswebinaarin tallenne
  • Kouluttajapostit löytyvät nettisivuilta
  • Liity Sukeltajaliiton CMAS-kouluttajien Facebook-ryhmään

Allasharjoitukset luonnonvesissä 

Koronarajoitukset jatkuvat edelleen. Uimahallit on suljettu useilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea. Sukelluskurssien allasharjoituksia on kuitenkin mahdollista järjestää uimahallin tai maauimalan lisäksi myös uima-allasmaisissa olosuhteissa luonnonvesissä. 

Sukeltajaliiton CMAS-koulutuksen yleisissä koulutusohjeissa uima-allasmaiset olosuhteet luonnonvesissä määritellään seuraavasti: 

Luonnonvesissä sijaitseva sukelluspaikka, jonka olosuhteet ovat niin verrannolliset uima-altaaseen tai maauimalaan, että allasharjoitusten järjestäminen on mahdollista ja turvallista. Sukelluspaikan syvyys on allasharjoitteisiin sopiva, pohja on riittävän kova ja pölisemätön, näkyvyys on hyvä, veden liikkeet ovat niin vähäisiä, että ne eivät vaikuta harjoitteisiin, eikä alueella ole turvallisuutta vaarantavaa veneliikennettä. 

Viime vuonna pyysimme kouluttajia kertomaan, minkälaisia kokemuksia heillä on ollut harjoitusten järjestämisestä luonnonvesissä. Vastauksissa nousi esille mm. seuraavia asioita:

  • Haluan korostaa, että “uima-allasmaisten olosuhteiden” on OIKEASTI oltava allasmaisia.  

  • Tutustu paikkaan etukäteen ja sukella siellä ennen kuin viet sinne oppilaita! Kirkasvetisessäkin kohteessa voi olla yllättävän pölisevä pohja.  

  • Kirkasvetiseen, mutta huonopohjaiseen kohteeseen voi rakentaa koulutuslavoja. Jos lavoja ei voi tai halua rakentaa, pohjalle harjoitusten ajaksi levitettävä pressu voi auttaa.  

  • Keskeistä altaanomaisissa olosuhteissa on kohteen soveltuvuus, ja se ei tarkoita pelkästään rajattua aluetta ja kovaa pöllyämätöntä pohjaa, vaan myös käytännön soveltuvuutta saavutettavuuteen, varusteiden käsittelyyn, pukeutumiseen, hygieniaan… jne.   

  • Jouduimme siirtämään kurssin allasharjoitteita hieman pitemmälle, että pintavesi saatiin sukelluskelpoiseen lämpötilaan märkäpukusukeltajalle, silti ensimmäinen harjoituskerta oli palautteen mukaan ”todella cool”. 

  • Viileä vesi pakotti suunnittelemaan vedessäoloajan tehokkaammin – ja toinen ja sitä seuraavat harjoituskerrat menivätkin jo huomattavasti paremmalla rutiinilla. 

  • Harjoituksen soveltaminen käytäntöön oli luontevaa, kun olosuhde oli kerrasta oikea ja todellinen. 

  • Saamamme palautteen mukaan kynnys omille ensimmäisille sukelluksille jo tutuksi tulleilla kohteilla madaltui. 

  • Kouluttajaa jännitti onnistuminen oppilasta enemmän! 

  • Suosittelen ennakkoluulottomasti kokeilemaan! 

Otamme mielellämme vastaan lisääkin palautetta, kokemuksia ja hyväksi huomattuja toimintavinkkejä. Lähetä viestiä osoitteeseen 
mika.rautiainen@sukeltaja.fi.  


CMAS Normoxic Trimix -kurssi 

CMAS Normoxic Trimix -kurssin järjestämisohje on julkaistu ensimmäistä kertaa suomeksi. Dyykki-materiaalin tekeminen on aloitettu, ja tavoitteena on saada materiaali pilottikäyttöön kesän loppuun mennessä. 


Koulutuswebinaarin tallenne 

Laitesukellusvaliokunta järjesti 10.3. koulutusaiheisen webinaarin. Webinaarissa esiteltiin Dyykin toimintaa, erilaisia toimintamalleja kurssien järjestämiseen ja ajatuksia kurssien hinnoittelusta. 

Webinaarin tallenne löytyy Sukeltajaliiton Youtube-kanavalta


Kouluttajapostit löytyvät nettisivuilta 

Onko joku Kouluttajaposteista mennyt sinulta ohi? Tuntuuko, että et ole ajan tasalla tapahtuneista muutoksista? Ei hätää! Löydät aikaisemmat Kouluttajapostit tallennettuina Sukeltajaliiton sivuille


Liity Sukeltajaliiton CMAS-kouluttajien Facebook-ryhmään  

Ryhmä on tarkoitettu Sukeltajaliiton jäsenseurojen ja yhteisöjäsenten lähikouluttajille, CMAS One Star Instructor-, CMAS Two Star Instructor- ja CMAS Three Star Instructor -kouluttajille ja koulutusvastaaville. Ryhmä on suljettu, joten siellä voi keskustella vapaasti ja luottamuksella CMAS-koulutukseen liittyvistä asioista. Ryhmä löytyy täältä.

Peruuta lähetys

Tämän uutiskirjeen toteutus: OnlineMailer

Unsubscribe

This newsletter was made with: OnlineMailer

OnlineMailer